Jindřichůlv Hradec: Výroba elektřiny z biomasy je po ozdravné kúře za 30 milionů ekologičtější

30.10.2017 14:30

Po devíti letech intenzivního provozu prošla generální opravou část technologie na spalování čisté biomasy v Energetickém centru Jindřichův Hradec. Významný zdroj ekologické energie, který ročně vyprodukuje více než 40 milionů kWh elektřiny a zhruba 110 000 GJ tepla, se do trvalého provozu po tříměsíčních zkouškách vrátí začátkem prosince.

Jindřichůlv Hradec: Výroba elektřiny z biomasy je po ozdravné kúře za 30 milionů ekologičtější
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Výroba elektřiny z biomasy se v Jindřichově Hradci během letních prázdnin odmlčela. Po 9 letech intenzivního provozu byla realizována generální oprava technologie pro spalování čisté biomasy, zejména kotle K5, turbogenerátoru TG3, a kompletní výměna látkového filtru a napájecí nádrže. Turbogenerátor má nyní mj. nové statorové a rotorové lopatky, nová jsou také ložiska i olejové náplně a provedena byla celková diagnostika.

Demontážní práce a instalace nových technologií si vyžádaly osm prázdninových týdnů a náklady ve výši 30 milionů korun. Od počátku září běží technologie ve zkušebním provozu, návrat do ostrého módu je plánován na začátek prosince. Dodávka tepla a ohřev teplé vody pro sídliště Bobelovka a Jitka byly po dobu generální opravy zajištěny z předem připravených náhradních zdrojů.

Pro palivo byla postavena uzavřená hala

„Mezi lety 2010-17 se nám postupně podařilo navýšit objem výroby elektřiny z čisté biomasy o více jak 40 %. Dokončená generální oprava přinesla prodloužení životnosti biomasové technologie a zkvalitnění technologického zázemí, které je nezbytným předpokladem pro případné další zvyšování produkce při zachování ekologických parametrů celého provozu“ uvedl Radek Kozák, výkonný ředitel Energetického centra Jindřichův Hradec.

V původní energetice textilního podniku Jitka byl v letech 2007-8 na místě mazutových kotlů K1 a K2 vybudován čistě biomasový kotel K5 a ve strojovně instalována nová odběrová turbína TG3 s kondenzací a výkonem 5,6 MW. Pro palivo, které tvoří balíky obilné slámy, řepkové slámy a sena, byla postavena uzavřená hala s třídenní zásobou paliva. Ročně se zde vyrobí více než 40 milionů kWh elektřiny, což znamená pokrytí spotřeby 15 tisíc jihočeských domácností. K místním odběratelům míří také 110 000 GJ tepla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…