Kladno: Ve městě možná vznikne výšková budova

27.07.2020 17:10

Rada města podpořila myšlenku nové výškové budovy v Kročehlavech a schválila podmínky prodeje nepoužívaného pozemku, které v září projedná i zastupitelstvo.

Kladno: Ve městě možná vznikne výšková budova
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Za velmi striktních podmínek prodeje a respektování územní studie by mohla u výjezdu z Kročehlav vzniknout nová výšková budova. Do městské kasy by případný prodej mohl přinést až šedesát milionů korun.

„Pozemek města, je nevyužívaný, neformálně se z jeho části stalo nedůstojné parkoviště kamionů, a to chceme změnit. O záměru výškové budovy na tomto místě se v Kladně mluví již dlouho a věřím, že za přísných podmínek ze strany města může vzniknout kvalitní projekt nové architektonické dominanty Kladna. Na pozemku by mohl vzniknout objekt určený především na bydlení a administrativu, drobné provozovny a restaurace. Nedílnou součástí stavby bude i několikapatrové podzemní parkoviště a veřejně přístupná střešní vyhlídka, ze které bude výhled nejen na významnou část středních Čech, při velmi dobré viditelnosti lidé uvidí například až do Krkonoš. Sídliště v Kročehlavech je největší ve Středočeském kraji a velký developerský projekt může přinést nový impulz k jeho dalšímu rozvoji,“ řekl primátor Dan Jiránek.

„Finance z prodeje zmíněného pozemku pomohou především revitalizovat přilehlé sídliště a přinesou nezbytné zdroje do obnovy infrastruktury města.  Pokud dojde k prodeji, budou součástí kupní smlouvy i další pojistky, které by v případě nedodržení dohodnutých podmínek, vše anulovaly a pozemek by se vrátil městu,“ sdělil Lukáš Hanes, radní pro rozvoj a dodal: „Když sečteme kupní cenu pozemku a příspěvky, které investor dá na infrastrukturu, tedy školku, čističku atd., může Kladno za pozemek o výměře 7 000 m2  získat částku kolem 50 - 60 milionů korun, v závislosti na podlahové ploše vzniklé stavby. Ve zkratce v tuto chvíli můžeme říct, že nikdy nikdo v historii Kladna, nedokázal za metr vyjednat víc. Před minulými volbami zažilo Kladno prodeje lukrativních pozemků u nádraží za nízké ceny, stávající podmínky jsou mnohem přísnější.“

Investor bude muset postupovat podle plánu a předem schválených pravidel. Pokud dá k prodeji souhlas zastupitelstvo, investor, který pozemek od města odkoupí, zahájí povolovací procesy, které na tento druh stavby trvají roky, odhadem stavba může stát nejdříve za 5 nebo 6 let.

Objekt nesmí přesáhnout 16 standardních podlaží a 8 ustoupených. S výškou kolem 80 metrů by se potom vedle věžových domů měla stát jednou z dominant Kladna. Vedle Sítenského mostu, který kompletně financuje město, by taková stavba v nadcházejících letech mohla být jednou z největších investic na Kladně a Kročehlavy by získaly punc nejmodernější části města.

První náčrt je inspirován chicagskými mrakodrapy. Legendární starosta Chicaga Antonín Čermák byl kladenským rodákem a stavba by tak v budoucnu mohla nést i jeho jméno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …