Kladno: Židovská pamětní deska se vrací na místo

25.03.2015 21:20

V úterý 24. března byla znovu odhalena pamětní deska osobám židovského původu odvlečeným z Kladna před třiasedmdesáti lety.

Kladno: Židovská pamětní deska se vrací na místo
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Deska připomínající největší tragédii v kladenské historii byla původně připevněna na domě, který se stal součástí nového obchodního centra na rohu ulic V. Nejedlého a Ctiborova. Nyní se sem deska vrací a bude tak nadále připomínat nelehký osud těchto lidí.

Pamětní desku nechala v roce 2004 instalovat společnost PATRIA na budovu, které se říká Egemák nebo také Učitelský ústav Marie Egemové. V únoru roku 1942 odtud nacisté v rámci tzv. transportů „Y“ a „Z“ odvezli do pevnosti Terezín 1623 židovských obyvatel. Po válce se jich vrátilo pouze 120.

„Je důležité neustále připomínat mezní historické události, zejména pokud se jedná o nebezpečnou nacistickou éru a její zločiny. Vzpomínka na osud židovských obyvatel tu má rozhodně své místo,“ řekl kladenský primátor Milan Volf.

„Od začátku jsme hledali řešení, jak pamětní desku připomínající oběti holocaustu zachovat. Jsme proto rádi, že se nám podařilo najít vhodné místo na ponechané vnější části původní budovy. Věříme, že pamětní deska bude důstojně připomínat hrůzné události druhé světové války,“ řekl Omar Koleilat, generální ředitel skupiny Crestyl, která stojí za projektem Central Kladno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestokladno.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…