Kopřivnice: Ve městě budou jezdit sdílené skútry a koloběžky

14.03.2021 11:44

Již brzy se budou moci Kopřivničané i návštěvníci přepravovat po městě a okolí na vypůjčených skútrech a koloběžkách. Půjde o ekologickou veřejnou dopravu, která může vhodně doplnit stávající způsoby cestování. Poslední nutné formality schválili kopřivničtí radní na své včerejší schůzi.

Kopřivnice: Ve městě budou jezdit sdílené skútry a koloběžky
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Zapojení do společného projektu inicioval Nový Jičín, kde bylo zavedení sdílených koloběžek jednou z priorit občanů. Kromě Kopřivnice se připojil také Příbor, od dubna přibude rovněž Starý Jičín, což umožní vzájemné sdílení a odstavování zapůjčených elektrovozidel v kterémkoliv z těchto čtyř měst.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Koloběžky a skútry bude provozovat ostravská společnost re.volt carsharing bez finanční spoluúčasti zapojených radnic, ty pouze poskytly souhlas s provozováním a odstavováním strojů na svých veřejných prostranstvích. Ve zmíněných městech bude k dispozici celkem 180 elektrických koloběžek a 30 skútrů poháněných elektromotorem. Přímo v Kopřivnici to bude 68 koloběžek a 11 skútrů, které firma začne postupně nasazovat již koncem tohoto týdne.

K zapůjčení koloběžek bude potřeba splnit dvě podmínky: být plnoletý a mít staženou příslušnou mobilní aplikaci. Přes tu se každý zájemce zaregistruje, zakoupí jeden z nabízených cenových balíčků, nahraje selfie, doklad totožnosti (v případě koloběžek stačí občanský průkaz, v případě skútrů je požadováno foto řidičského průkazu) a může vyrazit. Maximální rychlost koloběžky je 25 km/h, skútr může jet až 45km rychlostí. Za každé vypůjčení stroje zaplatí klienti jednorázový poplatek 25 korun, minuta jízdy na koloběžce vyjde na 3 koruny a na skútru o korunu více. Při zakoupení výhodnějšího balíčku je cena nižší a jízda může vyjít až o třetinu levněji.

Sdílená elektrovozidla bude možné využívat v čase od 5 ráno do půlnoci. Koloběžky lze odstavovat na 74 vymezených místech, která budou v rámci pilotního projektu označena pouze v mobilní aplikaci, a sice snímkem místa i přesným určením polohy. Skútry bude možné odstavit v rámci vymezené zóny na kterémkoliv neplaceném stání pro automobily. Součástí vrácení každého vozidla je pořízení fotografie, z níž provozovatel pozná správné parkování a stav stroje. Pokud dojde k odstavení na nesprávném místě, poškození vozidla či nedodržování silničních pravidel, hrozí pokuta či dokonce trvalá blokace uživatele. Přemisťování špatně odstavených vozidel, výměny baterií, servis a dezinfekci kontaktních částí bude firma re.volt provádět průběžně.

Souhlas s provozováním sdílených elektrovozidel na území města byl schválen do konce letošního roku, poté dojde k vyhodnocení a případným úpravám systému provozování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…