Kroměříž: Starosta Němec podepsal memorandum o spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým

09.07.2020 18:10

V prostorách Arcibiskupského zámku v Kroměříži došlo ve středu k podpisu memoranda o spolupráci mezi městem Kroměříží, Arcibiskupstvím olomouckým a Zlínským krajem.

Kroměříž: Starosta Němec podepsal memorandum o spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Nad listinou, která si klade za cíl ochranu Arcibiskupského zámku a zahrad, památky zapsané na seznamu UNESCO, a s ní souvisejících objektů i podporu cestovního ruchu, se sešli starosta města Kroměříže Jaroslav Němec, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„Město Kroměříž a Arcibiskupství olomoucké jsou nejbližšími sousedy a sousedé spolu mají komunikovat. A to je to, co si slibujeme od podpisu memoranda. Město je připravené v nějaké formě podporovat provoz zámku a Podzámecké zahrady. Jsme rádi, že tato zahrada je otevřená všem,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Vedení radnice zároveň doufá, že některé akce pro veřejnost se přenesou do areálu zámku či zahrady tak, aby se zvýšila atraktivita a návštěvnost Kroměříže i Zlínského kraje.

„Jakmile jsme převzali správu Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady, začali jsme hledat cesty, aby bylo možné nechat zámek i přilehlou zahradu přístupnou veřejnosti. Nechceme nic omezovat,“ řekl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Stejný zájem má podle vyjádření starosty Němce i vedení města Kroměříže. Zvláště volný vstup do Podzámecké zahrady je důležitý nejen pro turisty navštěvující město, ale zejména pro obyvatele města, kteří park hojně využívají.  „Již před časem jsme se setkali s panem starostou a hovořili o tom, jak najít cestu ke spolupráci. Toto jednání vyústilo ve skutečnost, že dnes máme na stole právě podepsané memorandum o spolupráci, které nemá podobu konkrétní smlouvy, ale říká, o co chceme usilovat a čeho chceme dosáhnout,“ dodal Graubner.

Účastníci memoranda by měli společně propagovat realizované projekty v cestovním ruchu, aktivně vyhledávat externí zdroje na investiční záměry, obnovu památek a jejich trvale udržitelného zpřístupnění. Memorandum deklaruje i snahu podílet se společně na vybudování odstavného parkoviště mimo centrum města, na přípravě zpřístupnění Podzámecké zahrady od Maxova dvora i na přípravě turistických tras Kroměříž – Rymice – Holešov a Olomouc – Chropyně – Kroměříž – Velehrad. Konkrétní rozsah spolupráce bude následně předmětem dalších jednání.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…