Kroměříž: Zastupitelé schválili transformační plán Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka

07.12.2019 8:36

Zastupitelé Kroměříže ve čtvrtek schválili transformační plán Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka, který spadá pod příspěvkovou organizaci města Sociální služby města Kroměříže.

Kroměříž: Zastupitelé schválili transformační plán Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Transformačním plánem vytipovaní klienti by mohli v budoucnu žít s kvalitní podporou terénní sociální služby mimo domov pro osoby se zdravotním postižením a začlenit se tak co nejvíce do běžného života,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.

Podle ředitelky Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučkové je hlavním cílem projektu přesunutí 21 klientů s nejnižší mírou podpory ze samostatných pavilonů domova do návazných sociálních služeb neústavního charakteru. „Půjde o chráněné bydlení nebo o podporu samostatného bydlení pro klienty, kteří nepotřebují nepřetržitou péči,“ popsala Klučková. Schválení transformačního plánu podle ní umožní organizaci žádat o dotace například na výstavbu chráněného bydlení či na vzdělávání personálu. Realizace plánu potrvá několik let.

Barborka má celkovou kapacitu 132 lůžek. Poskytuje pobytové sociální služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. Spektrum klientů domova je široké. Zahrnuje těžce postižené i osoby s lehkým mentálním postižením, které se integrují do běžného života v sociálně terapeutické dílně Hanáček, kde získávají pracovní návyky. Barborka má i 12 lůžek odlehčovací pobytové služby pro osoby se zdravotním postižením, Alzheimerovou chorobou a seniory. Usnadňují život lidem pečujícím o těžce postiženého člena rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…