Lanškroun: Gymnázium Lanškroun obdrželo medaili Univerzity Pardubice za podporu mladých talentů

10.04.2019 16:59

Rektor Univerzity Pardubice prof. Ing. Jiří Málek, DrSc. udělil středním školám z Pardubického kraje ocenění za podporu mladých talentů. Medaili získalo při příležitosti Dne učitelů celkem 5 středních škol, jejichž studenti prokázali nadstandardní kvalitu v různých vědních oborech.

Lanškroun: Gymnázium Lanškroun obdrželo medaili Univerzity Pardubice za podporu mladých talentů
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

„Touhu po poznání je u dětí potřeba rozvíjet v průběhu celého vzdělávacího cyklu. Na střední škole je však tato potřeba o to důležitější, že právě tehdy se nadaní studenti rozhodují o dalším zaměření svého studia. Úspěchy studentů jsou vždy také výsledkem práce jejich učitelů. Bez vytvoření vhodných podmínek na své škole však může sebelepší učitel rozvíjet talent svých studentů jen stěží. Proto jsme se rozhodli oceňovat ty střední školy z našeho kraje, jejichž studenti dosáhli, většinou už ve spolupráci s některým pracovištěm naší univerzity, nezpochybnitelných úspěchů, které jim otvírají cestu k vysokoškolskému studiu. Každý z ředitelů sám jistě ví, který konkrétní učitel se o tyto úspěchy zasloužil,“ říká prorektor pro vědu a tvůrčí činnost prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., který dnes zástupcům dvou pardubických středních škol ocenění rektora předal. Další tři školy si cenu převezmou při nejbližší příležitosti.

Medaili od rektora Univerzity Pardubice získaly za úspěchy v rozvoji technického vzdělávání Gymnázium Lanškroun, Gymnázium Vysoké Mýto a Střední průmyslová škola chemická Pardubice; za úspěchy v rozvoji humanitního vzdělávání Gymnázium Ústí nad Orlicí; za mimořádný individuální úspěch v soutěži „Česká hlavička“ Gymnázium Pardubice Mozartova.

Univerzita Pardubice dlouhodobě spolupracuje s talentovanými žáky i středoškoláky. Je spoluorganizátorem soutěží jako např. Hledáme nejlepšího mladého chemika, Festival vědy a techniky a zapojuje se také do soutěže Středoškolské odborné činnosti. Studenti UPa každoročně pořádají pro nadané středoškoláky konferenci Vědění mladým a univerzita šíří zájem o vědu a technické obory desítkami popularizačních akcí, které pořádá pro veřejnost. Více ZDE. Konkrétním příkladem dobré spolupráce je výzkum talentované studentky gymnázia Mozartova Sylvy Neradové, která bádá v laboratořích Univerzity Pardubice a za svůj výzkum kvasinek loni získala cenu Česká hlavička. Více ZDE.

Setkání pedagogů z pardubického regionu, na kterém ocenění Univerzity Pardubice střední školy převzaly, uspořádala ke Dni učitelů v aule místopředsedkyně Senátu PČR ve spolupráci s Pardubickým krajem a Univerzitou Pardubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…