Liberec: Občané hlasováním rozhodli o výsledných projektech

03.08.2020 18:35

Liberec už zná výsledky prvního ročníku participativního rozpočtu. Do hlasování se zapojilo 3422 Liberečanů a rozhodli tak o projektech, které město bude v následujících měsících realizovat.

Liberec: Občané hlasováním rozhodli o výsledných projektech
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Největší podporu získalo z velkých projektů vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti, dále oprava cyklostezky v Machníně a vytvoření Broumovského náměstí. Z těch menších posbírala nejvíc hlasů kultivace zeleně na Šaldově náměstí, oprava vyhlídky Jezdec či pocta rodáku Františkovi Peterkovi.

„Je patrné, že Liberečanům není lhostejné, jak naše město vypadá a jak se v něm žije. Smyslem celého projektu participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Liberec je zapojit občany více do rozhodování o využití části městského rozpočtu. Zároveň lidé sami rozhodli o tom, jak vylepšit své okolí nebo zlepšit život ve své ulici. Na tento první ročník jsme vyčlenili 5 milionů korun s tím, že část projektů stihneme realizovat ještě letos a zbytek dokončíme v příštím roce. Navíc projekty, které neuspěly letos, mohou jejich navrhovatelé přihlásit do dalšího ročníku,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Lidé vybírali na webu (ZDE) po dobu dvou měsíců z 29 návrhů, které na podzim loňského roku sami vymysleli a podali. Projekty byly rozděleny do dvou kategorií: 13 menších projektů v hodnotě do 150 tisíc Kč a 16 velkých projektů v hodnotě od 150 tisíc Kč do 1 milionu Kč. Celková hodnota předložených návrhů byla přibližně 13 milionů korun. Každý hlasující mohl dát tři kladné hlasy a jeden záporný.

Realizace se podle výsledků hlasování dočká 12 projektů v celkové přibližné hodnotě 4,8 milionu korun. Jedná se o tyto projekty: Kultivace zeleně před prodejnou Káva čaj na Šaldově náměstí, Oprava vyhlídky Jezdec, Pocta rodáku Františkovi Peterkovi, Odpočinkové molo na ulici 5. května, Vytoužené dětské hřiště v Horním Hanychově, Květnatý kruhový objezd u terminálu MHD Fügnerova, Terénní úprava v areálu liberecké střelnice, Park u Maršíkovy ulice a znovuobjevení Plátenického potoka, Lesní koupaliště – volnočasové a sportovní zázemí, Oprava cyklostezky Odra/Nisa v Machníně – kaluže a bahno pryč!, Broumovské náměstí, Revitalizace parku na náměstí Českých bratří.

Absolutně nejvíce hlasů – 1127, získal projekt na vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti. Zároveň dostal 66 záporných hlasů. Druhý v pořadí s 539 hlasy skončil projekt opravy cyklostezky v Machníně. Líbil se také nápad na vytvoření Broumovského náměstí před Základní školou Broumovská – ten získal 510 kladných hlasů a jen 35 záporných.

„Nyní se spojíme se všemi navrhovateli úspěšných projektů a začneme pracovat na jejich realizaci. Některé projekty je ještě potřeba projednat například se stavebním úřadem a vyhlásit výběrová řízení na firmu, která samotnou stavbu zrealizuje,“ doplnil primátor.

Více o jednotlivých projektech najdete ZDE
Podrobné výsledky hlasování ZDE

tabulka

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…