Liberečtí vozíčkáři a senioři si prohlédli Muzeum betlémů v Kryštofově údolí

02.01.2013 6:42

Společnost jim dělali také hokejisté Bílých tygrů Liberec, kteří vozíčkářům ochotně pomáhali do míst, kam by se jinak neměli šanci dostat.

Liberečtí vozíčkáři a senioři si prohlédli Muzeum betlémů v Kryštofově údolí
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Výlet, na který budou dlouho vzpomínat, zažili ve středu 18. prosince liberečtí vozíčkáři a senioři. Společně vyrazili do Kryštofova údolí na prohlídku Muzea betlémů pana Chaloupky, kam se mohli vydat díky Komunitnímu středisku Kontakt Liberec, Bílým tygrům Liberec a Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ).

Úlohy byly stanoveny předem. Kontakt zajistil propagaci, výběr účastníků, personální a organizační zajištění svými pracovníky, DPMLJ zdarma poskytlo 3 autobusy v bezbariérovém provedení a hokejisté Bílých tygrů si pak zvýšili fyzičku neobvyklým posilováním. Byli to totiž právě oni, kdo museli vzít vozíčkáře i s jejich vozíky "do teplejch" a tak jim umožnit prohlídku všech expozic.

Do Kryštofova údolí autobusy dorazily okolo druhé hodiny odpolední a po vystoupení z nich se všichni odebrali do Muzea betlémů, ve kterém si mohli díky vstřícnosti provozovatele, pana Chaloupky, zdarma prohlédnout všechnu tu krásu, kterou muzeum návštěvníkům nabízí. A právě při prohlídce se hodila "síla tygří". Kluci si opravdu zamakali, protože expozice je umístěna ve staré chalupě v prvním patře a podkroví, a tam všude vedou staré dřevěné schody, které nejsou dimenzovány na invalidní vozíky.

I přes těžké podmínky se podařilo vynést všechny vozíky a vozíčkáři si tak mohli prohlédnout vystavené betlémy a také se pokochat pohledem na hračky našich předků. Právě pohled na hračky a vybavení domácnosti z doby našich babiček poskytl dost místa pro vzpomínání, protože mezi výletníky bylo i dost seniorů, pro něž byla expozice návratem do dětství. Zaujaly samozřejmě i betlémy, protože řada seniorů ještě pamatuje, jak oni sami měli vždy na Vánoce svůj rodinný betlém, který pravidelně vystavovali. Expozice je opravdu nádherná a vzbuzuje u návštěvníků spoustu emocí.

Po celou dobu byl také přítomný televizní redaktor s kameramanem, kteří na akci natočili televizní reportáž. V ní se ke slovu dostali všichni - jak zástupci vozíčkářů, tak i senioři. A z natáčení byli nadšení, protože si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to je, když se připravuje reportáž a hlavně se těšili, že se uvidí v televizi. A to se přece nestává každý den!

Když k tomu ještě přidáme skutečnost, že si během akce mohli vozíčkáři i senioři v hospůdce v chalupě popovídat s hráči Bílých tygrů Liberec a získat od nich autogram, je jasné, že v jejich očích akce neměla chybu. V 15.00 a 16.00 si ještě venku prohlédli odbíjení celé na orloji, pokochali se pohledem na osvětlení venkovního Jírova betlému s figurkami v životní velikosti a někteří si před odjezdem ještě zakoupili drobnou keramiku ve stánku. Slova chvály byla všem organizátorům odměnou největší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…