Litoměřice: Město vyzvalo obyvatele k diskusi o startovacích bytech

09.03.2018 13:46

První příležitost vyjádřit se k tématu plánované výstavby 52 startovacích bytů v Litoměřicích měli včera obyvatelé města, kteří v odpoledních hodinách dorazili do divadla. Seznámili se s projektem, který v České republice zatím nemá obdoby. Měl by totiž spotřebovávat díky použitým technologiím méně energie, než sám vyrobí.

Litoměřice: Město vyzvalo obyvatele k diskusi o startovacích bytech
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Cílem celé výstavby je vytvoření možnosti finančně dostupného bydlení především mladým rodinám. To vznikne z bývalé vojenské ubytovny v Jiříkových kasárnách. Město se v září dozví, zda dostane dotaci na výstavbu ve výši téměř 50 milionů korun. „Pokud uspějeme, hodláme zahájit stavební práce již na jaře příštího roku,“ nastínil vývoj Jaroslav Klusák, energetický manažer města.

Jak vysvětlil architekt projektu Martin Stark, objekt se ze současné nevzhledné stavby promění v příjemně vyhlížející stavbu s moderními byty a velké změny čekají i okolí domu. „Naším cílem je vytvořit příjemné prostředí se spoustou zeleně, v objektu budou dětská hřiště nebo outdoorové cvičební náčiní. Budova je koncipována jako bezbariérová a při plánování veřejných prostor jsme počítali například i s pohybem osob s kočárky,“ uvedl architekt Stark. Mnoho obyvatel se z projektu těší. „Konečně se začíná něco dít, takovéto bydlení zde bylo již dlouho potřeba,“ vyjádřila se například Petra Smetanová.

Ze stran přítomných zazněl dotaz, zda budou byty určené jen mladým lidem. Podle architekta Starka to však není podmínkou. Jeho slova doplnil starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč. „Konkrétní kritéria pro výběr nájemníků budou předmětem debat v další fázi,“ objasnil starosta.

Dům je navržen jako energeticky aktivní. Díky použitým technologiím bude například energie na vytápění jen desetiprocentní ve srovnání s běžnou spotřebou. V plánu je také umístění fotovoltaické elektrárny na střeše a plášti budovy či využívání dešťové a odpadní vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…