Mladá Boleslav: Divadýlko na dlani opět zamíří na Jiráskův Hronov

13.07.2018 13:47

Mladoboleslavské Divadýlko na dlani v aktuálních dnech žije především svou letní inscenací Mušketýři aneb Co už Dumas nenapsal, kterou můžete například tuto sobotu vidět na zámku v Bělé pod Bezdězem.

Mladá Boleslav: Divadýlko na dlani opět zamíří na Jiráskův Hronov
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Vedle hostování na hradech a zámcích však soubor v čase, kdy má většina divadel zavřeno a drží divadelní prázdniny, vyrazil na národní přehlídku amatérského divadla ve Volyni, odkud se vrátil s mimořádným úspěchem – Divadýlko na začátku srpna opět vystoupí na nejprestižnějším českém festivalu amatérského divadla, na Jiráskově Hronově! Ten je již bezmála 90 let nejvyšší metou, k níž amatérští divadelníci vzhlížejí.

Divadýlko na dlani: Všichni jsme herci

Soubor na přehlídce v jižních Čechách uvedl svou hořkou komedii Všichni jsme herci aneb Co by kdyby?, která měla premiéru letos v únoru. Ta sleduje osudy herců i dalších zaměstnanců jednoho předního pražského divadla v roce 1956, a to hned třikrát – jednou ve světě, kde se komunisté po puči v roce 1948 ujali vlády, tedy v realitě, která je pamětníkům dobře známá, podruhé v alternativní realitě, ve světě, kde nacistické Německo zvítězilo ve druhé světové válce a Československo je i v roce 1956 stále ještě protektorátem, přestože Říše se okupantům bortí pod rukama, a potřetí ve světě, kde komunistické převzetí moci v roce 1948 bylo potlačeno a do čela republiky se dostal jako prezident Jan Masaryk.

Kromě diváků, v kterých v mnoha případech rezonovalo téma alternativní historie i postoje jednotlivce vůči takzvaným velkým dějinám, se bavila také porota složená z profesionálních divadelníků. Ta nakonec Divadýlko doporučila do programu Jiráskova Hronova a zároveň ocenila cenou originální dramatizaci, jejímž autorem je principál souboru Petr Matoušek (hra vznikla jako dramatizace novely Herci od Václava Holance), a dále herecké výkony – Radka Kotlabu, Petra Havlíka (čestná uznání) a Petra Matouška (cena).

Divadýlko na dlani tak potvrzuje svou vysokou úroveň a skutečnost, že patří na špici českého amatérského divadla. V Hronově to bude moci prokázat 5. srpna, kdy odehraje hned dvě reprízy Herců. Naposledy byl soubor v hlavním programu divadelní žatvy před čtyřmi lety s tragikomedií Dlouhý štědrý večer. Letošní ocenění však členy souboru může těšit dvojnásob – právě letos v létě Divadýlko na dlani oslaví dvacáté výročí svého založení. 

A kde můžete letos v létě Divadýlko vidět? Originální komedii Mušketýři aneb Co už Dumas nenapsal s původními písničkami Miroslava Exnera soubor uvádí na celé řadě míst v regionu:
14. července – Zámek Bělá pod Bezdězem
27. července – Zámek Stránov
28. července – Obec Bezděz (amfiteátr pod hradem)
3. srpna – Skalní hrad Vranov – Pantheon
4. srpna – Michalovická putna

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…