Mladá Boleslav: Stanovisko vedení města k situaci na 2. základní škole

01.07.2017 19:31

O krizové personální situaci, která nastala na 2. základní škole, se šíří nejrůznější spekulace, které je nutné uvést na pravou míru. Informace o tom, co se děje na 2. základní škole, se k vedení města dostala až týden před koncem školního roku, do té doby se alespoň navenek zdálo, že ačkoliv v předchozích dvou letech se učitelský sbor potýkal s obrovskými problémy a nespokojeností s vedením školy, nyní se vše stabilizovalo.

Mladá Boleslav: Stanovisko vedení města k situaci na 2. základní škole
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Nový ředitel Roman Král nastoupil na tuto školu ve školním roce 2014/2015, a už na konci tohoto školního roku došlo k první vlně odchodů pedagogů. Upřesněme ovšem, že z osmi tehdy odcházejících učitelů šli tři do řádného důchodu. Přesto jsme s ředitelem a vedoucím odboru školství situaci intenzivně řešili a zabývali se tím, nicméně jsme se shodli na tom, že jde o prvotní výměnu lidí, ne všem musí nutně vyhovovat systém práce a vize nového manažera, což by ředitel školy měl být především.

V následujícím školním roce, tedy vloni, opět došlo na konci školního roku k odchodu pedagogů, tentokrát jich bylo devět. I v této situaci jsme jednali nejen s ředitelem, ale také s pedagogickým sborem a rodiči žáků, a společně jsme dospěli ke konsenzu. Zdálo se, že v letošním školním roce je situace konečně jiná, nedocházelo k žádným stížnostem ani ze strany rodičů, ani ze strany pedagogů. Proto nás šokovalo, když týden před koncem školního roku došlo doslova k explozi a výpověď se rozhodlo podat více než 12 učitelů. Najednou se objevily i desítky stížností ze strany rodičů a v tu chvíli bylo jasné, že jde o interní problém, který bude nutné vyřešit velmi radikálně.

Roman Král ztratil důvěru vedení města, protože personální záležitosti jsou ve škole klíčové a pan ředitel si s nimi opakovaně neporadil. Je to člověk, který má zajímavé vize, ale uvést je do praxe sám nedokáže. K tomu potřebuje spolupráci celého učitelského sboru. Jakmile je tato spolupráce narušena, těžko se dají prosadit i velice dobře míněné vize. Komunikace s pedagogy a v některých případech i s rodiči žáků, to je vlastnost, kterou by měl dobrý ředitel školy a obecně dobrý manažer disponovat především.

Znovu jsme se sešli s učiteli a vzápětí i s panem ředitelem, kterému jsme doporučili, aby v zájmu zklidnění situace a především v zájmu školy a jejích žáků rezignoval na svou funkci. Pan ředitel to odmítl, stejně jako odmítá své pochybení. I když je město zřizovatelem této školy, v tuto chvíli nemá žádný nástroj, jak pana Romana Krále legálně odvolat.

Legislativa stanoví, že jsou ředitelé jmenováni na šestileté funkční období, a aby mohli být odvoláni, musí spáchat závažný přestupek. Tím bohužel neschopnost udržet si učitele není, a přestože v průběhu prvních tří let jeho působení na škole odešla prakticky víc než polovina pedagogického sboru, on to za problém nepovažuje. V tuto chvíli se celou situací intenzivně zabýváme a věříme, že vše v průběhu prázdnin vyřešíme především ke spokojenosti a prospěchu zdejších žáků. Apelujeme i na morální aspekt celé situace a doufáme, že ředitel Král svůj názor změní a čestně přizná profesní selhání.

Na celé situaci je tristní to, že někteří pedagogové oslovili i rodiče se žádostí, aby je jakkoli podpořili v jejich názoru, ačkoliv rodiče nemohou vědět o vnitřních sporech - a ani by to vědět neměli. Zatažení rodičů do sporu o chod školy není v žádném případě žádoucí. Rodiče od školy, kterou navštěvují jejich děti, určitě očekávají něco jiného. A chci-li znát názor rodičů na další směřování školy, určitě je mnoho lepších a vhodnějších příležitostí, než krizový stav.

Vedení Statutárního města Mladá Boleslav

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…