Mladá Boleslav: Vzpomínková akce u bývalých kasáren připomenula umučené důstojníky

16.03.2019 10:37

Mladá Boleslav si v pátek 15. března.připomenula činy a oběti umučených důstojníků z mladoboleslavské odbojové organizace Obrana národa i všech dalších občanů, kteří se nebáli vzepřít nacistům v době druhé světové války.

Mladá Boleslav: Vzpomínková akce u bývalých kasáren připomenula umučené důstojníky
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Akce pod taktovkou mladoboleslavské jednoty Československé obce legionářské se konala v deštivém počasí u budovy bývalých kasáren na Jičínské ulici. Této události se zúčastnil i náměstek primátora Daniel Marek, radní Jaroslav Šebek, poslanec František Petrtýl, krajský radní Karel Horčička, váleční veteráni, představitelé ČSOL, členové Sokola, obce baráčnické, příslušníků roty aktivních záloh Středočeského kraje, dalších sdružení a spolků, členové zastupitelstva i desítky dalších občanů.

Akci tradičně zahájil Podnikový dechový orchestr Škoda Auto. Součástí pietního aktu byly autentické nahrávky z dob začátku protektorátu včetně prohlášení prezidenta Háchy po návratu z Berlína, čtené úryvky z dobových deníků, předčítání jmen umučených či popravených účastníků domácího odboje, projevy předsedy mladoboleslavské jednoty ČSOL Tomáše Pilvouska, poslance Parlamentu ČR Františka Petrtýla i místopředsedy ČSOL Tichomíra Mirkoviče.

Připomenuli těžké chvíle českého národa, když v ranních hodinách 15. března 1939 obsadila německá armáda naše města i následnou nesmírnou statečnost mnoha lidí v odboji proti německým okupantům. Přítomní tak mohli opět slyšet také o situaci přímo v Mladé Boleslavi, kam okupační vojska dorazila v osudný den po 6. hodině. A především o odhodlání mnoha lidí nesmířit se s okupací, o vzniku odbojových skupin již v druhé polovině března 1939 i o hořkém konci mnoha jejích členů v dalším průběhu války. Byli připomenuti i major Josef Fryml, štábní kapitáni Stanislav Ulrich a Jan Vít, jejichž jména jsou na památeční desce na náměstí Republiky. "Dnešní den si však nepřipomínáme pouze tragické události březnového rána roku 1939, ale především památku těch, kteří se s vědomín extrémního rizika postavili v boji za hodnoty, které by měly být blízké i soudobé společnosti," řekl mimo jiné Tomáš Pilvousek. Všichni řečníci zdůraznili nutnost dál připomínat odkaz všech statečných bojovníků za svobodu. Účastníci piety poté kladli věnce a květiny pod pamětní desku z boku bývalé kasárenské budovy. V průběhu piety zazněla i slovenská a česká hymna.

Součástí vzpomínky byl i doprovodný program v podobě komponovaného vzpomínkového večera. Čtení z deníků popravených a umučených odbojářů se uskutečnilo ve sklepeních mladoboleslavského hradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.