Oddělení sociálně – právní ochrany dětí zahájí spolupráci s Farní charitou Příbram

06.12.2013 18:48

S příchodem nového roku získá oddělení sociálně-právní ochrany dětí nového partnera pro posílení sociální práce s rodinami, které mají problémy s výchovou a vzděláváním svých dětí. Farní charita Příbram nyní získala od Krajského úřadu Středočeského kraje rozhodnutí o registraci a tím oprávnění poskytovat sociálně aktivizačních služby pro rodiny s dětmi.

Oddělení sociálně – právní ochrany dětí zahájí spolupráci s Farní charitou Příbram
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

„Jedná se o ty rodiny, které mají problém například s hospodařením s penězi, v komunikaci s úřady, pravidelnou docházkou s dětmi ke specialistům řešící různé specifické poruchy a hendikepy a podobně,“ říká Mgr. Robert Dikan, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Tato služba tedy přinese intenzivní podporu, pravidelné provázení a aktivní pomoc rodinám, které nedokážou (např. z důvodu závislosti na návykových látkách, nízké sociální kompetenci apod.) vlastními silami překonat často dlouhodobou krizovou situaci, a v níž je ohrožen zdravý vývoj dětí. Tato služba by měla intervenovat zejména tam, kde mají problémy rodiče sami se sebou, s dětmi, s okolím, případně může hrozit omezení rodičovských práv a umístění dětí do institucionální péče, které je velmi nákladné a požadovaný výchovný efekt nepřináší.

„Výsledkem spolupráce OSPOD a Farní charity Příbram by měla být nejen ochrana zájmů dětí, ale právě také ochrana jejich blízkého okolí, včetně prevence budoucích sociálních a ekonomických problémů, jejichž současné řešení je přes vynaložené úsilí a prostředky neefektivní,“ vysvětluje starosta Ing. Pavel Pikrt.

Farní charita Příbram bude poskytovat službu formou terénní nebo ambulantní péče, tzn. pracovník charity z podnětu OSPOD do rodiny dochází nebo rodina navštěvuje kontaktní místo charity a zde je zajištěna nebo koordinována sociální práce.

Tato specifická sociální služba ve formě intenzivního provázení rodičů v našem regionu zatím neexistovala, ačkoli její potřeba je vnímána, právě na současné poměry a vývoj, již delší dobu.

„Jsme proto rádi za vstřícnou reakci Farní charity Příbram, která nejen na naše potřeby a oslovení reagovala, ale zajistila také potřebnou registraci a financování služby z prostředků kraje,“ uzavírá Dikan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…