Olomouc: Chytrými řešeními pro město se můžeme inspirovat i na Tchaj-wanu

05.12.2021 13:29 | Tisková zpráva

Moderní technologie, otevřená data a jejich využití, řešení klimatických změn i symbióza cyklistiky s ostatní dopravou ve městech. O principech a přínosech smart city, tedy chytrých řešení pro města, diskutoval primátor města Olomouce Mirek Žbánek se zástupci Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře na jejich návštěvě v Olomouci.

Olomouc: Chytrými řešeními pro město se můžeme inspirovat i na Tchaj-wanu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář funguje jako zastupitelský úřad Čínské republiky na Tchaj-wanu a jejím hlavním cílem je přispívat k rozvoji vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Tchaj-wanem, a to prostřednictvím kulturních výměn, vědecké spolupráce, turistiky i obchodní činnosti a investic. Funguje v podstatě jako náhrada ambasády a její zástupci jednají s regiony o možnostech spolupráce, která se nabízí zejména v oblasti smart city, ve které Tchaj-wan vyniká.

Hned v úvodu schůzky, kdy primátor přítomným stručně představil město Olomouc a jeho historii, vyzdvihl ředitel kanceláře Liang-Ruey Ke, jak jej Olomouc ohromila svými historickými stavbami a památkami, Sloup Nejsvětější Trojice dokonce označil za nejkrásnější památku, kterou v České republice viděl. „Na Tchaj-wanu žijeme ve spojení mnoha různých kultur a snažíme se pro nás i naše potomky zachovávat historii a historické objekty, tak aby se s nimi lidé mohli stále setkávat. Když vidím, jak obrovský kus historie stojí na relativně malém území tady v Olomouci, o to víc si uvědomuji, jak důležité to je. A jak přínosné může být propojení moderních technologií, kterými už dnes disponujeme, s historickým odkazem. Spolupracujeme už s mnoha městy v České republice a tu možnost určitě vidím i tady,“ řekl.

S tím jednoznačně souhlasil i primátor Žbánek. Město Olomouc se v posledních letech intenzivně snaží o postupné zavádění smart prvků v nejrůznějších oblastech svých investic. „Smart city, nebo řekněme projekt moderního města, v sobě má spojovat efektivitu pro město a užití, ulehčení života, pro občany, a my jsme připraveni v této oblasti hledat ta nejlepší řešení.“ V Olomouci se nedávno konala odborná konference zemí V4 právě na téma smart city, velmi aktuálním tématem pro město je také změna klimatu a energetické úspory a vzájemná spolupráce taky velmi dobře funguje s Univerzitou Palackého a Moravskou vysokou školou. „Jsem rád, že se nám daří vzbuzovat už v mladých studentech zájem o to, jak co nejchytřeji využívat data, kterými město disponuje. Protože jak s oblibou říkám, není potřeba mít mnoho smart strategií, je potřeba rozšířit mezi všechny zúčastněné hlavně smart filozofii, myšlení. A to je, myslím, na celkem dobré cestě,“ podotkl primátor a otevřel také téma partnerských měst, s nimiž město Olomouc už řadu let sdílí projekty či dobrou praxi ve velmi konkrétních oblastech. „Tchaj-wanská města jsou samozřejmě mnohem větší než Olomouc, ale já jsem přesvědčený o tom, že co se týká chytrých technologií, tak velikost není vůbec důležitá. Sami spolupracujeme s vedením mnohem menších měst a obcí, než je Olomouc. Důležité je odhodlání a chuť implementovat chytrá řešení do života měst a jejich občanů, protože toto téma už dávno není pouze tématem pro soukromý sektor, ale velmi přínosná využití má samozřejmě i pro potřeby veřejné správy. A pohodlnější život si přejeme všichni, nehledě na to, jestli žijeme v malé obci, nebo v kosmopolitní metropoli,“ vysvětlil.

Zástupci Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře přislíbili další schůzku, na které by po dohodě s odborníky olomouckého magistrátu mohli vedení města prezentovat už konkrétnější témata pro spolupráci. „V oblasti smart city umíme na Tchaj-wanu najít řešení už na opravdu mnoho témat. Jsem přesvědčen, že stačí najít ta, která by byla zajímavá pro vaše město,“ nabídl spolupráci ředitel kanceláře Liang-Ruey Ke.

Schůzky se zástupci Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře, která zprostředkovala spolupráci i jiným evropským zemím (Velká Británie, Francie, Španělsko) i českým regionům (Praha, Vysočina, Brno), se zúčastnil také olomoucký radní Ladislav Šnevajs a senátor Lumír Kantor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.