Olomouc: Jasany v aleji na Švýcarském nábřeží nahradí odolnější habry

21.11.2017 16:03

Alej stromů podél tramvajové trati na Švýcarském nábřeží v Olomouci čeká revitalizace. Důvodem pro obnovu stromořadí je aktuálně zjištěná houbová nákaza. Nemocné jasany proto ještě letos v listopadu nahradí odolnější habry. Alej tak zůstane zachována.

Olomouc: Jasany v aleji na Švýcarském nábřeží nahradí odolnější habry
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Alej osmatřiceti jasanů ztepilých vysázených podél nové tramvajové trati na Nové Sady v roce 2013 napadla nebezpečná choroba zvaná nekróza jasanu. Příčinou onemocnění dřevin je invazní houbový organismus Hymenoscyphus fraxineus, česky voskovička jasanová. „Podezření odborníků na možné onemocnění stromů v aleji na Švýcarském nábřeží se bohužel vyplnilo. Aktuálně prokázali, že dřeviny ve stromořadí jsou touto chorobou skutečně napadeny. Nekróza jasanu ve svém důsledku znamená hromadné odumírání stromů a je v Evropě považována za velmi nebezpečné onemocnění,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Patogen se šíří vzduchem a prakticky proti němu neexistuje možnost ochrany. U napadených jedinců se velmi rychle rozpadá koruna, degraduje kořenový systém a dřeviny se stávají provozně nebezpečnými. „Onemocnění napadá stromy všech věkových kategorií na různých typech stanovišť, od přirozených lesů až po komerční lesní výsadby či výsadby okrasné. Oblast Olomoucké aglomerace patří k jednomu z nejpostiženějších regionů v rámci České republiky, pravděpodobně také s ohledem na vysoké zastoupení jasanů v okolních lužních lesích,“ objasnila vedoucí oddělení péče o zeleň magistrátu Jitka Štěpánková.

„Z důvodu prokázaného onemocnění jsme byli nuceni rychle rozhodnout o odstranění všech stromů z aleje. Zároveň chceme ihned využít vhodné období pro výsadbu nových stromů, s níž začneme už v týdnu od 27. listopadu. Stromořadí tak zůstane kompletně zachováno, jen s tím rozdílem, že nemocné jasany nahradí odolnější habry obecné,“ ujistil náměstek primátora Aleš Jakubec. Švýcarské nábřeží tak bude znovu lemovat celkem osmatřicet vzrostlých alejových dřevin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…