Olomouc: Památník olomoucké synagogy má vytištěný model. Je mimořádně detailní

03.12.2021 19:44 | Tisková zpráva

Zhruba 2300 hodin tisku, asi padesát dílů a uzounké vrstvy materiálu o výšce 0,17 milimetru. Do podrobných detailů vyvedený model synagogy, vytvořený na 3D tiskárně, představili na radnici odborníci z katedry geoinformatiky Univerzity Palackého. Objekt, vytištěný z kvalitního ASA materiálu, následně poslouží ve slévárně pro výrobu finálního bronzového modelu synagogy. Ten bude stát na kamenném soklu na Palachově náměstí a spolu s vysokou kamennou stélou má připomínat nádhernou olomouckou synagogu, zničenou v březnu 1939 olomouckými nacisty. Za projektem stojí Židovská obec Olomouc.

Olomouc: Památník olomoucké synagogy má vytištěný model. Je mimořádně detailní
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jsem moc rád, že jsme mohli Židovské obci Olomouc s tímto bohulibým záměrem pomoct. Naši bývalí spoluobčané, kterým holokaust vzal úplně všechno včetně života, si takovou důstojnou připomínku zaslouží,“ říká primátor Mirek Žbánek, který myšlenku vytvoření památníku od začátku podporuje. Město finančně podpořilo právě vytvoření 3D modelu.

Na tvorbě předlohy spolupracovali odborníci z katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a významný olomoucký sochař Jiří Žlebek. Autorem základní studie celého památníku na Palachově náměstí je renomovaný architekt Michal Sborwitz.

Plastový vytištěný model bude znovu rozebrán a poskytnut vybrané slévárně, která podle něj vytvoří matrice k odlití finálního bronzového modelu. Pracovníci slévárny také koordinovali práci na modelu z 3D tiskárny, protože bylo důležité, na kterých místech budou spoje jednotlivých částí modelu. To je důležité proto, aby bylo možné začistit po odlití hrany jednotlivých částí.

Židovská obec Olomouc má příslib velkého finančního daru od olomouckého rodáka Petera Briesse, který musel v dětství s rodiči z Olomouce utéct před nacisty. Celkové náklady na odlití bronzového modelu a postavení památníku budou ale ještě vyšší, proto investor ještě hledá další zdroje. Předpokládá se, že památník vznikne během příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…