Opava: Do veřejného prostoru Opavy sochy a city

02.12.2021 10:11 | Tisková zpráva

Opavská kulturní organizace ve spolupráci se spolkem „Umění ve městě“ z Českých Budějovic připravila nevšední výstavu s názvem Sochařské city. Zájemci teď mohou na různých místech Opavy „potkávat“ až do konce září příštího roku sochařská díla současných renomovaných autorů.

Opava: Do veřejného prostoru Opavy sochy a city
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„Sedm zajímavých výtvarných děl jsme umístili napříč městem, aby umění opět oslovovalo lidi v ulicích. Posledními, podobně koncipovanými výstavami, byla díla sochaře Michala Trpáka pod názvem Pojď si ke mně sednout nebo vznášející se drátěné plastiky Veroniky Psotkové,“ říká Marcela Mrozková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

Instalace mají různá témata. Čtyři díla pracují s figurativní tématikou, dvě jsou inspirována rostlinnou říší a jedno je alegorií současnosti. „Každá socha už žije svým vlastním životem ve svém vlastním konkrétním prostoru. Samotný název výstavy Sochařské city má v sobě ukrytou slovní hříčku. City tu znamená nejen samotné město, ale zároveň také emoce, které má umění vyvolávat. V této formě v ulicích navíc podněcuje představivost procházejících diváků,“ sdělil Dominik Beneš, dramaturg Opavské kulturní organizace.

Ocelová socha „Žebrák“ Jakuba Flejšara je umístěna na Popské ulici (u drogerie), sochu „Myšlenka,“ vytvořenou z plastu, dřeva, kovu a betonu autorů Vladimíra Franze a Štěpána Molína najdou zájemci v sadech Svobody (u zdravotnické školy). Železné „Ego“ Libora Hurdy je k vidění v Nákladní ulici, hliníková instalace Ondřeje Olivy „PRINTREE“ našlo své místo v Beethovenově ulici (u Obecního domu), u kterého je také železná plastika Lukáše Raise „Orchidea“. Dílo Milana Caise “Disconnected“ z oceli, nerezu, plastu, gumy a laminátu naleznete na Horním náměstí (za Slezankou) a železný Trialog Matěje Franka je umístěn v sadech Svobody (pod Ptačím vrchem).

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí

„Vstup umění do otevřeného prostoru je pochopitelně jiný, než když ho najdeme v galerii, kam za ním chodí lidé, které zajímá,“ míní sochař, malíř a kurátor výstavy City ve městě Michal Trpák. „Umění dokáže veřejný prostor oživit, vnést do něho rozruch i nové podněty k diskuzi. Šíře reakcí je vždy nesmírně různorodá a vůbec nevadí, když není vždycky pozitivní. Důležité je o dílech diskutovat nebo se nad nimi zamyslet,“ dodává Michal Trpák.

Opavská kulturní organizace nyní připravuje k výstavě také mapku s vyznačením jednotlivých soch i nejlepší trasy, jak je navštívit, stejně jako tomu bylo třeba u akce Po stopách soch Kurta Gebauera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…