Ostrava: Do města dorazila první tramvaj z plzeňské Škody Transportation

16.10.2021 7:35 | Aktualizováno

Moderní souprava T39 je první z 35 kusů nových tramvají, které budou jezdit ulicemi moravskoslezské metropole. Jedná se o vysoce moderní stroje, splňující všechny současné nároky na vybavení a komfort v městské hromadné dopravě.

Ostrava: Do města dorazila první tramvaj z plzeňské Škody Transportation
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Dopravní podnik Ostrava (DPO) představil tramvaj nevšedním poetickým způsobem - v nočních hodinách. Jejím patronem se stal známý automobilový závodník Karel Loprais, který soupravu rovněž pokřtil.

Nové vozy Škoda 39T jsou vyrobeny skupinou Škoda Transportation Ostravě doslova na míru. Každá tramvaj má 60 míst k sezení a 140 ke stání. Následovat budou zkušební jízdy, ještě v režii výrobce, nejprve bez cestujících a následně i s cestujícími. Jakmile budou splněny stanovené podmínky, proběhne převzetí vozu DPO do běžného provozu.

Délka je 26,6 metru, maximální výška, včetně spuštěného sběrače, činí 3,6 metru. Prázdná tramvaj váží 36 tun, obsazená pak až 56 tun. Na kolejích je schopna vyvinout rychlost 80 km/h. Maska vozu připomíná nohu těžební věže, čímž odkazuje na ostravské industriální dědictví. S výjimkou prvních dvou kusů, postavených v plzeňské Škodě, bude tramvaje montovat závod Škoda Ekova v Ostravě.

tramvaj

Cestujícím tramvaj nabídne bezpečné, pohodlné a tiché cestování vysoké úrovně. Kromě jiného se v kompletně nízkopodlažní soupravě setkáme s modernějším kamerovým systémem, klimatizací nebo USB nabíječkami. Skloněná maska s oblými prvky je navržena tak, aby nedošlo ke vtažení překážky pod vůz.

S nasazením nových tramvají T39 počítá DPO na páteřních linkách, například frekventované lince č. 8.

Aktuálně má DPO objednáno 35 kusů zhruba za 1,7 miliardy korun. Dalších 5 kusů je v opci. Po převzetí prvního vozu do ostrého provozu budou další tramvaje Škoda 39T nasazovány v pravidelných intervalech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…