Ostrava: Městská nemocnice má novou magnetickou rezonanci

08.03.2019 21:10

Městská nemocnice uvedla do provozu novou magnetickou rezonanci. Umístěna je v prostorách Radiologie a zobrazovacích metod v pavilonu F. Jedná se o jediné zařízení v Městské nemocnici Ostrava, které provede až 6,5 tisíce vyšetření za rok. Obměnu magnetické rezonance financovalo z 90 % město Ostrava, zbylých 10 % zaplatila Městská nemocnice Ostrava.

Ostrava: Městská nemocnice má novou magnetickou rezonanci
Foto: ostrava.cz
Popisek: Městská nemocnice Ostrava

Přístroj poskytuje indikované výkony pro pacienty lůžkových oddělení i objednaných z terénu. Dodavatelem zařízení je firma Siemens Healthcare, s. r. o., která jako vítěz veřejné zakázky dodala přístroj za 25,8 milionu korun. 

„Nový přístroj Magnetom AERA poskytuje pacientům při vyšetření vysoký komfort. Průměr tunelu i krátký magnet připívají k jejich lepšímu pocitu během vyšetření. O dalším zpříjemnění doby, kterou pacient stráví v tunelu, se postarají metody tichého skenování. Zdravotníci potom díky novému zařízení získávají maximálně věrné zobrazení skenované části lidského těla, které přispívá k přesnější diagnostice,“ řekl ředitel MNO Petr Uhlig.

Nový přístroj 1.5T MAGNETOM Aera nabízí komfortnější vyšetření pro všechny typy pacientů. Širší a kratší vyšetřovací tunel „Open Bore“ umožňuje vyšetření objemnějších pacientů, pro které bylo dříve nedostupné. K vyššímu komfortu pacienta i obsluhy přístroje přispívá také snížení úrovně hluku, kterým je vyšetření na magnetické rezonanci běžně doprovázeno.

Pokrokový plánovací systém Dot (Day optimizing throughput) pomáhá obsluze přístroje rychleji a přesněji nastavit jednotlivé sekvence vyšetření a jejich cílení na dané struktury v závislosti na konkrétních anatomických poměrech pacienta a automatizuje průběh vyšetření. Pracoviště vybavena tímto skenerem dosahují vyšší produktivity, a to při špičkové kvalitě pořízených snímků. Novinkou je možnost MR spektroskopie, která umožňuje neinvazivní hodnocení metabolitů vyšetřované tkáně a poskytuje tak informaci o složení intrakraniálních lézí.

„Přístroj je vybaven celou řadou dedikovaných cívek a poskytuje nejvyšší možnou kvalitu zobrazení kolenního i ramenního kloubu, kotníku  i výjimečně kvalitní vyšetření prsů. Svým pokrytím lokálními cívkami umožňuje i vysoce kvalitní celotělové vyšetření bez změny polohy pacienta. Softwarové vybavení zároveň dovoluje přístup ke všem současným moderním vyšetřovacím technologiím a umožňuje tak rozšíření současného spektra vyšetření v budoucnu o nové oblasti,“ řekl jednatel společnosti Siemens Healthcare Karel Kopejtko.

Součástí dodávky byla demontáž a ekologická likvidace původního přístroje, provedení nutných stavebních úprav, instalace a zprovoznění nového přístroje.

„Pořízení magnetické rezonance je jenom další krok k naplňování naší ambice, abychom z Městské nemocnice Ostrava vytvořili v průběhu nejbližších let skvělé zařízení. Investice do magnetické rezonance jsou správně vložené prostředky, nicméně není to vůbec konec, je to jenom začátek. Byl bych velmi rád, aby zařízení perfektně sloužilo nejen občanům Ostravy, ale i přilehlých obcí. Nákup magnetické rezonance byl hrazen z fondu pro rozvoj městské nemocnice. Aktuálně je v něm 526 milionů korun. V modernizaci areálu i nákupu nových přístrojů budeme samozřejmě pokračovat,“ dodal náměstek primátora pro zdravotnictví a sociální oblast Zbyněk Pražák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…