Ostrava: Největší sezónní bazar oblečení chce seznámit návštěvníky s myšlenkou udržitelné módy

15.04.2019 10:04

Velká hrabárna, největší sezónní bazar dětského, dámského a pánského oblečení v Ostravě a pravděpodobně i v Moravskoslezském kraji, se bude konat v sobotu 20. dubna od 11 do 18 hodin v Trojhalí Karolina v Ostravě. Cílem akce je nejen umožnit lidem prodej a nákup oblečení za příznivé ceny, ale také je seznámit s filozofií udržitelné módy. V pořadí již sedmá Hrabárna se přesouvá z objektu malé ústředny do větších prostor samotného Trojhalí.

Ostrava: Největší sezónní bazar oblečení chce seznámit návštěvníky s myšlenkou udržitelné módy
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Zvyšuje se nejen počet prodejců, kterých je už dvojnásobek proti roku 2016, kdy jsme začínali, ale také množství doprovodných akcí. Proto bude mít tentokrát naše už tradiční akce přízvisko velká,“ prozradil produkční Trojhalí Mario Karabin.

V této chvíli už je přihlášeno na sedmdesát prodejců, kteří chtějí využít možnosti za příznivých podmínek nabídnout své již nepotřebné oblečení velkému množství potenciálních zájemců. Za místo k prodeji zaplatí každý prodejce pouze symbolických 100 korun. Vstup pro návštěvníky je zdarma. Organizátoři podle reakcí na Facebooku očekávají, že návštěvníků bude letos ještě více než v loňském roce, kdy jich na jarní Hrabárnu dorazila více než pětistovka.

První Hrabárna se v Trojhalí uskutečnila po rekonstrukci tohoto historického objektu na jaře roku 2016, od té doby se koná pravidelně vždy na jaře a na podzim. Akce původně vznikla v komornější verzi a byla určena hlavně pro maminky, které si chtěly měnit dětské oblečení, místo aby ho draze kupovaly, a navíc tak zvyšovaly množství textilního odpadu. Její charakter se ale postupně přetvářel, přibyl také významný charitativní rozměr. Po skončení akce mají prodejci možnost odevzdat vše, co se jim nepodaří udat, síti charitních obchodů Moment. Těch je šest v Ostravě, dva v Praze a po jednom v Karviné a Frýdku-Místku. „Po úhradě nákladů na provoz našich obchodů dáváme veškerý výtěžek z prodeje darovaného oblečení našim partnerům, mezi nimiž je Mobilní hospic Ondrášek, denní stacionář Žebřík, Česká koalice pro ochranu biodiverzity CCBC, organizace Safe Elefant, jež se angažuje v záchraně slonů, Lesní klub Bezinka, ostravská pobočka Společnosti pro ranou péči a projekt Kola pro Afriku,“ vyjmenovává Natálie Berndard, provozní manažerka charitativních obchodů Moment.

Apelujeme na lidi, ať netvoří další textilní odpad

Nepoužité oblečení bude na Hrabárně prodávat také Armáda Spásy. Půjde o nové oděvy, které organizaci věnovali přímo výrobci nebo prodejci. „Výtěžek z prodeje bude určen na podporu ostravské lékařské ordinace pro chudé,“ vysvětluje Mario Karabin.

Ostravská komunita lidí zabývajících se udržitelnou módou, neboli slow fashion, je už dnes natolik velká, že k propagaci Velké hrabárny pořadatelé využívají v podstatě jen facebookové stránky a plakátky, umístěné v prodejnách Moment a dalších partnerů akce. Na podstatu udržitelné módy budou v sobotu v Trojhalí Karolína upozorňovat také výstavy fotografií, filmy a hlavně netradiční instalace jedné tuny vyřazeného oblečení ze skladu Momentu.

Neprodejné oblečení se musí za poplatek likvidovat, protože v České republice neexistuje zpracovatelská linka na textil. „K hromadě neupotřebitelného oblečení přidáme různé vzkazy, které budou demonstrovat, jak důležité je začít se soustředit na slow fashion, nenakupovat bez přemýšlení další a další kusy oblečení. V jednotlivých rámečcích budou například informace, že na výrobu jednoho trička se spotřebuje 2600 litrů vody, která by stačila k pití pro jednoho člověka na tři roky. Nebo že materiál na výboru jedněch džín od sklizení bavlny, přes barvení a poté šití procestuje až 40 000 kilometrů, než se kalhoty dostanou do obchodu. To je důvod, proč apelujeme na lidi, ať netvoří další textilní odpad. A pokud mají ve skříni oblečení, které nenosí, ať ho darují, nebo prodají někomu, komu se bude hodit,“ vyzývá Natálie Bernard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…