Ostrava: Poblíž radnice zakořenil Strom svobody

03.05.2015 12:42

V jižní části Komenského sadů v blízkosti Radnice města Ostravy stanul Strom svobody. V úterý 28. dubna ho vysadili rukou společnou primátor města Tomáš Macura, jeho náměstci Zbyněk Pražák a Ivo Hařovský a starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová.

Ostrava: Poblíž radnice zakořenil Strom svobody
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Jinan dvoulaločný známý také jako gingko biloba bude připomínat letošní oslavy 70. výročí osvobození Ostravy a konce 2. světové války.

„Jinan dvoulaločný je prastará, dlouhověká dřevina spojovaná v léčitelství s podporou paměti. Stane se symbolem naší paměti a úcty k válečným obětem a hrdinům, kteří prošli peklem 2. světové války a zasloužili se o osvobození našeho města od nacistické okupace,“ přiblížil symboliku tohoto aktu primátor Ostravy Tomáš Macura. „Chceme, aby paměť nejen naší generace, ale všech generací, které přijdou po ní, byla neutuchající a abychom už nikdy nezažily hrůzy války,“ dodal.

Význam stromu bude připomínat pamětní kámen ze slezské žuly s reliéfovým nápisem: „Strom svobody. Vysazen v dubnu 2015 na počest 70. výročí osvobození města. Statutární město Ostrava.“

Jinan dvoulaločný je jedna z nejstarších rostlin na naší planetě. Odhadované stáří se pohybuje mezi 150 až 270 miliony lety. Dorůstá do maximální výšky okolo 30 metrů, s ročními přírůstky kolem 30 cm. Jedná se o opadavý strom, který se na podzim barví žlutě. Listy jinanu připomínají vějíř a většinou jsou uprostřed rozděleny na dva hlavní laloky. I přes tvar listu se však jinan řadí mezi jehličnany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…