Ostrava: Rekonstrukce bývalého módního domu Ostravica - Textilia začíná

01.12.2021 19:31 | Tisková zpráva

Někdejší módní dům, otevřený roku 1930, patřil od počátku k nejluxusnějším stavbám svého druhu v tehdejším Československu a po dlouhá desetiletí představoval jednu z ostravských architektonických ikon. Po letech chátrání mu nyní svitla naděje.

Ostrava: Rekonstrukce bývalého módního domu Ostravica - Textilia začíná
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Projekt jeho přestavby totiž získal jak potřebná povolení, tak silného finančního partnera. Už začátkem příštího roku tak začnou stavební práce, přičemž v roce 2023 by měla být „nová“ Ostravica zpřístupněna veřejnosti.

Komplex tří budov podle plánů zahrne kreativní centrum, kavárny, restaurace, ale také hudební a divadelní klub nebo konferenční sál. Znovu se objeví také prosklené zastřešení ústřední části, takže na známé schodiště opět dopadnou sluneční paprsky, tak jako před lety. Samotná rekonstrukce bude zároveň řešena citlivě, s co největším respektem k původní podobě.

S ohledem na místy netradiční přístup k řešení fasády objektu byla prostřednictvím Městského ateliéru vytvořena platforma pro odbornou diskusi nad navrhovaným řešením. Autoři návrhu tak obdrželi řadu podnětů od nezávislých odborníků, které se ve výsledné podobě snažili zohlednit.

Ostrava

Předpokládaná podoba zrekonstrované Ostravice

„Město ve spolupráci s MAPPA aktuálně realizuje architektonickou soutěž na řešení nám. dr. E. Beneše. v minulých týdnech proběhlo vyhodnocení prvního kola soutěže. Město obdrželo 3 návrhy, z toho 2 byly postoupené do 2. kola k dopracování. Vítěznou podobu náměstí tak budeme moci představit veřejnosti v únoru příštího roku,“ prozradila náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Soukromý vlastník průběžně spolupracuje se Statutárním městem Ostrava i centrálním ostravským obvodem. Všichni aktéři se shodli na představě provázat přízemí všech budov se vznikajícím veřejným prostorem na náměstí Edvarda Beneše.

Dvě z budov už jsou staticky zajištěny a připraveny k zahájení prací, třetí bude řešena zvlášť. Široké veřejnosti bude určena asi polovina zrekonstruované části. Ostatní prostory pojme připravované centrum kreativního průmyslu Business Butique Ostravica. Budou zde laboratoře, speciální ateliéry vybavené zařízením 3D reality, kanceláře a společně sdílené prostory, jako jsou jednací a přednáškové sály. Ostravica se tedy stane místem prolínání a setkávání umění a kultury s vědou.

Předpokládaný termín dokončení rekonstrukce je v polovině roku 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…