Ostrava: Školní jídelny získaly další tipy, jak na to

14.03.2022 10:11 | Tisková zpráva

Na Střední škole společného stravování v Ostravě – Hrabůvce se za velkého zájmu (84 účastníků za dva dny) konal workshop, zaměřený na zatraktivnění jídel, připravovaných jídelnami základních a mateřských škol.

Ostrava: Školní jídelny získaly další tipy, jak na to
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Jeho tématem byly moderní postupy při tepelné přípravě masa a zeleninových příloh, jakož i kalkulace pokrmů. Došlo také na samotnou přípravu a následnou ochutnávku lákavě vyhlížejících jídel. Celá akce spadala pod městský projekt zaměřený na školní stravování „Fajne školní bistro“.

Pro kuchařky ze školních jídelen, stejně jako jejich vedoucí, (přítomni byli i zástupci vedení škol, tzn. ředitelé škol a zástupci zřizovatelů) byl workshop pod vedením prezentačních kuchařů firmy Bidfood Petera Bilčíka a Pavla Smékala velkým přínosem. Kromě samotného mentoringu si mezi sebou kuchařky mohly vyměňovat informace, postřehy, novinky a zjistit, s jakými výzvami se „jinde“ potýkají. Přítomen byl také ředitel Asociace školních jídelen České republiky z.s. Karel Jahoda.

„Velmi oceňuji, že workshop se kromě jiného týkal také nakládání s chlazenými rybami a přípravy omáček k masu, protože to jsou jídla, která mají děti zpravidla nejradši, aspoň co se naší školy týká,“ kvitovala vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Ostrčilova Šárka Kaločová. „Díky projektu Fajne školní bistro a také tomu, že my sami sledujeme nové trendy a hledáme cesty ke zlepšení, dětem v jídelnách opět chutná. Dokonce i taková dříve neoblíbená jídla, jako čočka nebo žemlovka dnes berou na milost. Stačí zkrátka dělat věci jinak.“

Workshop nicméně pokryl také řadu dalších témat. Od naplňování spotřebního koše, vaření dietní stravy až po „věčně živou“ tématiku vybavení školních jídelen. V samotném závěru přišel dotazníkový průzkum s cílem zjistit, o čem by se účastníci chtěli ještě do budoucna pobavit. Objevila se příprava ryb a zeleninových pokrmů, porcování masa, otázky kolem mléčných výrobků nebo pokrmů vhodných pro výdejny. Zájem byl taktéž o ekonomické aspekty školního a dietního stravování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…