Ostrava: Spalovna zatím rozšířena nebude

14.03.2019 14:47

Společnost SUEZ chtěla v Ostravě-Mariánských Horách postavit druhu linku spalovny nebezpečných odpadů. Proti tomuto záměru se postavilo vedení města Ostravy, městských obvodů i obyvatelé, kteří se účastnili veřejného projednávaní. Nyní Ministerstvo životního prostředí vrátilo firmě dokumentaci k přepracování.

Ostrava: Spalovna zatím rozšířena nebude
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Nová linka spalovny, což by v podstatě znamenalo druhou spalovnu, měla být postavena v letech 2021 až 2022. Ministerstvo životního prostředí však společnosti SUEZ, která spalovnu provozuje, vrátilo k přepracování dokumentaci. Důvodem jsou závažné nedostatky ve vlivech na životní prostředí. Připomínky ministerstva se týkají dodržování emisních limitů, intenzity dopravy, vlivu na zdraví obyvatel a specifikace a objem spalovaných odpadů, zejména zdravotnického materiálu. Na nesrovnalosti v dokumentaci upozorňovali během veřejného projednávání občané.

Město Ostrava se staví rozhodně proti rozšíření spalovny. „Máme za to, že kapacita současné spalovny nebezpečných odpadů je dostačující pro celý Moravskoslezský kraj. Byli bychom neradi, aby odpady, které se vyprodukují na jiných místech v České republice, byly spalovány u nás. Imisní limit bývají v Ostravě překračovány, město se snaží všemi silami znečištění ovzduší snížit, podporujeme kotlíkové dotace, proto nechceme další zdroj znečištění,“ odmítla rozšíření spalovny za město Ostrava náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová. Považuje za nelogické, že další spalovna má vzniknout v Ostravě a ne v místech, které nemají se znečištěným ovzduším problémy.

SUEZ má na doplnění dokumentace tři roky

Představitelé společnosti SUEZ i následný posudek tvrdí, že ovzduší bude zplodinami zatíženo jen v jednotkách procent oproti stávající situaci. Jenže namísto toho, aby se zplodiny v ovzduší snižovaly, v tomto případě se „lehce“ navýší. Dalším problémem je doprava nebezpečného odpadu do spalovny. Počet nákladních automobilů má stoupnout o 15 procent, reálně to znamená 21 000 nákladních vozů ročně. Občané na veřejném projednávání propočítávali objem odpadu a kritizovali SUEZ, že toto číslo je podhodnocené a že nákladních automobilů bude více. Lidem se také nelíbilo, že v Ostravě by měl být spalován zdravotnický odpad, který produkují nemocnice mimo náš kraj. To odporuje původnímu tvrzení, že v nové spalovně bude zpracováván odpad, který vznikne jen v Moravskoslezském kraji.

Společnost SUEZ má na doplnění dokumentace tři roky. Pokud ji nedoplní a nepředloží ministerstvu, proces posuzování vlivů na životní prostředí skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…