Pardubice: Hradecko-pardubická aglomerace představila své vize pro období po roce 2021

07.11.2019 18:55

Prezentace úspěšných projektů a seznámení s plány pro blízkou budoucnost stvrzené podpisem memoranda o spolupráci. Hradecko-pardubická aglomerace na konferenci představila vizi svého území pro nové programové období.

Pardubice: Hradecko-pardubická aglomerace představila své vize pro období po roce 2021
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Ve středu 6. listopadu 2019 se v budově Muzea východních Čech v Hradci Králové uskutečnila Konference o přínosech a budoucnosti ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Ambiciózní plány na rozvoj území si vyslechli zástupci klíčových partnerů v aglomeraci, tedy největších měst, univerzit, místních akčních skupin, krajských hospodářských komor či podnikatelů a pochopitelně i gestor regionální politiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. 

Hlavní přínosy nástroje ITI, který do roku 2023 může z fondů Evropské unie využít až čtyři miliardy korun, shrnuli primátoři obou statutárních měst aglomerace. „Vznikem ITI Hradecko-pardubické aglomerace došlo k logickému propojení Hradce Králové a Pardubic a překonání jisté averze, která zde dříve panovala. Ze soupeřících měst se následně stali partneři využívající možnosti, jež Evropská unie nabízí, a hledající projekty, které je ještě více propojí,“ shodují se primátoři Pardubic a Hradce Králové Martin Charvát a Alexandr Hrabálek.

Integrované územní investice, tedy ITI, byly poprvé použity v tomto programovém období. Evropská unie přitom roli a význam integrovaných nástrojů v udržitelném rozvoji měst stále posiluje. „Při přípravě nového programového období vnímáme jako faktory úspěchu propojenost, udržitelnost a připravenost strategických projektů, při jejichž tvorbě je třeba brát zřetel také na to, jak se dané městské území bude vyvíjet a jaké budou potřeby občanů a firem například za deset let. Proto je tak důležité nalézat shodu se všemi dotčenými partnery a uvažovat o rozvojových projektech v širších souvislostech,“ říká náměstek pro regionální rozvoj ministryně pro místní rozvoj David Koppitz s tím, že Strategii regionálního rozvoje 2021+, která vytyčuje klíčové priority rozvoje různých typů území České republiky, tedy včetně aglomerací, již schválila vláda. 

Podle Ministerstva pro místní rozvoj pozitivní zkušenosti s použitím nástroje ITI převládají a svoji výraznou roli by měly mít i po roce 2021. „Pokud se v souvislosti s ITI Hradecko-pardubickou aglomerací povedlo něco výrazně zlepšit, tak je to určitě komunikace mezi jednotlivými aktéry v tomto území. Právě efektivní komunikace tvoří základ pro další řízený rozvoj území každé aglomerace. Jsme připraveni podpořit integrované územní investice i v novém programovém období. Musím zároveň upozornit, že ne všechny záměry bude možné financovat z prostředků EU,“ vysvětluje náměstek pro evropské a národní programy Zdeněk Semorád, který spravuje ten současný a připravuje budoucí Integrovaný regionální operační program (IROP).

Hradecko-pardubická aglomerace prezentovala na konferenci v rámci České republiky výjimečné pojetí integrovaných projektů, a to ve čtyřech oblastech – věda a výzkum, kultura a památky, doprava, vzdělávání. A vzhledem k tomu, že konference byla interaktivní, mohlo se více než sto zástupců územních partnerů zapojit do hlasování o nejlepší integrovaný projekt. Jednoznačně nejlepším byl zvolen projekt Automatických mlýnů v Pardubicích. Tento integrovaný projekt, složený ze čtyř samostatných počinů tří žadatelů, byl navíc Českou republikou aktuálně vybrán a přihlášen do soutěže o nejlepší dotační projekt podpořený z EU rozvíjející územní dimenzi.  

Hradecko-pardubická aglomerace má ale velké plány také pro nové programové období po roce 2021. „Rádi bychom navázali na projekty, které žadatelé realizují nyní, tedy na řešení v oblasti dopravy, inovací, vědy, životního prostředí, památek a vzdělání. Nově chceme přidat problematiku cestovního ruchu, sociální oblast a kvalitu života ve městech. Věříme, že se nám podaří navázat na tradici kvalitních, skutečně integrovaných projektů s vyšší přidanou hodnotou pro celé území Hradecko-pardubické aglomerace. Celkem bychom chtěli usilovat o pět až šest miliard korun,“ uvedl manažer ITI Miroslav Janovský. 

V rámci panelové diskuze dostali prostor nejenom zástupci MMR, ale také širokého spektra žadatelů v aglomeraci. Ti hodnotili nejen přínosy nástroje ITI pro ně samotné, ale také význam spolupráce partnerů v území, pozitiva i negativa integrovaných územní investic. „ITI považuji za zajímavý způsob, jak finanční prostředky koncentrovat a dosáhnout tak vyššího synergického prospěchu pro celý region. Je to jedinečná možnost, jak přirozenou cestou podpořit vzájemnou spolupráci. Například do připravovaného plánovacího období ITI 2021+ bychom rádi ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a Magistrátem města Hradce Králové připravili strategický projekt, jehož prostřednictvím by měl být vybudován kreativně-kulturní kampus, včetně veřejného prostranství, jenž má vzniknout na místě Gayerových a Vrbenského kasáren,“ dodává Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Vrcholem setkání byl slavnostní podpis Prohlášení klíčových partnerů v území Hradecko-pardubické aglomerace. Mezi signatáři nechyběli zástupci největších měst, krajů, univerzit, Národního památkového ústavu, místních akčních skupin a krajských hospodářských komor. Všichni územní partneři se zavázali spolupracovat při přípravě implementace nástroje ITI po roce 2021. „Jsem rád, že se nám podařilo navázat na tradici deklarací o spolupráci, kterou jsme zahájili podpisem memorand na Kunětické hoře v roce 2015. Mnohem důležitějším ovšem je, že tento závazek nezůstal pouze na papíře, ale propsal se také do praxe,“ dodává manažer ITI Miroslav Janovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …