Pelhřimov: Kapitálový rozpočet nebyl schválen

07.12.2021 15:47 | Tisková zpráva

Zastupitelstvo města Pelhřimov neschválilo podobu kapitálové (investiční) části rozpočtu na následující kalendářní rok.

Pelhřimov: Kapitálový rozpočet nebyl schválen
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Ta byla projednána na pracovním semináři zastupitelů, na základě připomínek doplněna a při jednání zastupitelstva v rámci diskuze k ní nebyly ze strany zastupitelů vzneseny žádné připomínky a výhrady. Návrh rozpočtu doporučil zastupitelům ke schválení také finanční výbor. V hlasování se pro přijetí vyslovili zastupitelé ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Nezávislí pro občany.

Návrh tak získal podporu deseti hlasů, což při účasti dvaceti zastupitelů (jeden zastupitel z ODS byl ze zdravotních důvodů omluven) na schválení nestačilo. Proti nebyl nikdo, deset zastupitelů ČSSD, ANO, KSČM, Změny pro Pelhřimov a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst se zdrželo hlasování.

Kapitálový rozpočet nebyl schválen poprvé od roku 2005, kdy se tento nástroj začal v hospodaření města Pelhřimov používat. Co neschválení kapitálové části rozpočtu přináší? Vysvětlení Pelhřimovským novinám poskytla Lenka Nováková, vedoucí finančního odboru Městského úřadu Pelhřimov: „Do schválení rozpočtu na rok 2022 město nemůže hradit žádné kapitálové výdaje, kromě závazků z minulého roku. Také vypisování veřejných zakázek a podávání žádostí o kapitálové dotace se zkomplikuje,“ uvedla.

Rozpočtové provizorium není z hlediska právního ničím mimořádným, Pelhřimov hospodaří v tomto režimu pravidelně už od roku 1990. „Od 1. ledna příštího roku bude město hospodařit v rozpočtovém provizoriu. To bude trvat až do doby, než zastupitelstvo schválí řádný rozpočet. Stát by se tak mělo v únoru nebo březnu,“ dovysvětlila Lenka Nováková. Návrh kapitálové části rozpočtu pracoval s finančními prostředky ve výši 256,835 milionu korun.

Pravidla rozpočtového provizoria na r. 2022 najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …