Pelhřimov: Venkovní a malá scéna zahájily, kmotrem byl Olympic

19.05.2022 19:31 | Tisková zpráva

Největší investice města z rozpočtu minulého roku už slouží občanům. Pelhřimov získal novou venkovní scénu a zároveň modernizovanou malou scénu v budově kulturního domu Máj. Město investici za více než 20 milionů korun připravovalo několik let.

Pelhřimov: Venkovní a malá scéna zahájily, kmotrem byl Olympic
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Cena to nebyla konečná. Kulturní zařízení města Pelhřimova investici ze svého rozpočtu podpořily částkou zhruba tři miliony. „Investovali jsme do vybavení. Chtěli jsme dosáhnout toho, aby vše bylo maximálně funkční a moderní. Cílem je nabídnout dobré zázemí účinkujícím a samozřejmě především diváků, kteří na kulturní pořady chodí,“ uvedl ředitel příspěvkové organizace města Martin Ecler v úvodním slovu při slavnostním otevření, které se uskutečnilo ve čtvrtek 12. května.

Malá scéna se neupravovala od vzniku Máje na konci šedesátých let minulého století, stálá venkovní scéna městu chyběla úplně. „Na malou scénu jsem chodil už jako desetiletý kluk a za tu dobu nedoznala žádných změn. Proto se asi všichni shodneme, že si po padesáti letech rekonstrukci zasloužila,“ řekl starosta města Ladislav Med a dodal: „Přál bych si, aby rekonstruované a nově vybudované prostory sloužili všem Pelhřimákům a širokému okolí. Aby se zde konaly akce, na které se budeme všichni těšit.“

Cesta k modernizaci malé scény a vybudování venkovních prostor, jak už bylo zmíněno, nebyla krátká. „V roce 2009 vznikla první studie, před třemi lety byla zpracovaná projektová dokumentace a před rokem a půl začala samotná rekonstrukce,“ popsal se sled přípravy a realizace projektu Martin Ecler.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Oba prostory jsou bezbariérové a co možná nejvíce multifukční. Proto z malé scény zmizelo původní šikmé hlediště. „V důsledku toho máme možnost větší variability. Můžeme pracovat s divadelním uspořádáním sálu, který nabízí kapacitu sto třicet míst. Možné je klubové uspořádání se stolečky, při němž se počet míst sníží na 72. Podle charakteru koncertu můžeme pracovat s hledištěm pro diváky na stání či na sezení. Dalšími variantami jsou úpravy, které umožňují pořádání školení, oslav či svateb,“ zmínil možnosti.

Část investice do kulturního domu Máj byla určená i na vybudování kavárny. Ta vznikla v prostorách bývalých šaten. „Prioritně bude využívána během kulturních akcích, ale otevřeno bude mít i mimo ně. Návštěvníci mohou sedět vevnitř, v případě příznivého počasí bude k dispozici posezení i venku, které kapacitu kavárny výrazně navýší,“ vysvětlil Martin Ecler.

Prostor, kde dnes stojí venkovní scéna, byl už v minulosti pro pořádání kulturních akcí využíván. Od roku 2009 se na schodech před kulturním domem Máj hrály pohádky, na improvizovaném podiu se konaly rockové koncerty. Bohužel jejich pořadatelé byli limitování počasím a do značné míry i prostory. Koncerty známějších kapel se tak musely konat odděleně, zařazení předkapel nebylo právě z nedostatku prostoru možné. Parametry venkovní scény v sobotu 14. května otestoval legendární Olympic. První velkou akcí na malé scéně bude koncert jazzmana Stevena Santora. Ten světového věhlasu získal i spoluprací s ikonou Stingem.

Po slavnostním přestřižení pásky následoval den otevřených dveří pro veřejnost. Zájem o prohlídku prostor byl veliký. „Přišlo hodně lidí. Zájem nás překvapil a hlavně potěšil. Utvrzuje nás to v tom, že kultura má v srdcích občanů Pelhřimova své místo,“ potěšilo Martina Eclera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…