Písek: Plánované zásahy do dřevin v Lipové aleji

09.07.2020 13:51

Lipová alej nese svůj název podle historické aleje lip, která vedla od vlakového nádraží až k parku Na Sadech.

Písek: Plánované zásahy do dřevin v Lipové aleji
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Před nádražím se od ní původně oddělovala další alej, vedoucí po hrázi Šarlatského rybníka. Obě aleje vznikly před více než 100 lety a v současné době se nám dochovala pouze jedna část, a to v uvedené ulici – Lipové aleji. Ta prochází pravidelnou údržbou realizovanou Městskými službami Písek a v případě komplikovanějších zásahů pak i odbornými arboristickými firmami. „Vzhledem k věkovému stádiu lip zde však v posledních letech docházelo v případě extrémního počasí k opadům větví, či selhání celých stromů. Ačkoliv tito jedinci před pádem nevykazovali viditelné známky předchozího poškození. Z tohoto důvodu zadal odbor životního prostředí vypracování dendrologického posouzení všech 68 vzrostlých stromů,“ popisuje Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí.

Posudek hodnotil dřeviny z delšího horizontu a v jeho závěru pak doporučil postupné pokácení 13 stromů. Ke konzultaci zásahů byla oslovena arboristická firma, která však neoznačila žádnou ze dřevin určenou dendrologem ke kácení za havarijní a doporučila postupné kácení zahájit až v následujících obdobích mimo vegetaci. „Za odbor životního prostředí jsme porovnali výsledky dendrologického posouzení na místě a rozhodli jsme se z bezpečnostních důvodů v nejbližším možném termínu pokácet tři kusy lip, rostoucích v blízkosti garáží u podchodu k autobusovému nádraží. Lípy již přecházejí do stádia torza, s četnými defekty na kmeni a bylo by riskantní vyčkávat s jejich kácením až do listopadu,“ upřesnil Ondřej Kofroň, koordinátor městské zeleně z odboru životního prostředí.

Již v těchto dnech však v aleji probíhá ošetření mladých výsadeb, u kterých jsou prováděny především výchovné a zdravotní řezy, za účelem zajištění dobrého růstu vysázených lip a zlepšení jejich perspektivy na stanovišti. Zbylé lípy určené ke kácení pak budou odstraňovány postupně, dle naléhavosti zásahu. „Na místě jsme dále s arboristy naplánovali ošetření zbylých 55 vzrostlých dřevin, které bude spočívat v provedení bezpečnostních, zdravotních a redukčních řezů, či v instalaci bezpečnostních vazeb. Tyto zásahy by bychom rádi uskutečnili ještě v letošním roce,“ doplnil dále Kofroň. Za veškeré naplánované kácení bude orgánem ochrany přírody uložena náhradní výsadba, vzniklé výpadky v aleji tak budou následně dosázeny novými stromy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…