Písek: Ulice Na Trubách se uzavře kvůli obojživelníkům naposledy

11.07.2018 10:02

Město Písek, zastoupené odborem životního prostředí, oznamuje, že v termínu od 16. července do 3. srpna 2018 bude pro motorová vozidla uzavřena část místní komunikace III. třídy v ulici Na Trubách.

Písek: Ulice Na Trubách se uzavře kvůli obojživelníkům naposledy
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„Úplná uzavírka se týká zhruba půlkilometrového úseku od křižovatky s ulicí Lesní až po křižovatku s účelovou komunikací U Vodáka vedoucí k Honzíčkovi po hrázi rybníku Beran. Budou se zde provádět stavební a výkopové práce související s realizací druhé etapy ochranných opatření pro bezpečnou migraci obojživelníků,“ vysvětluje David Schwedt z odboru životního prostředí.

Po dokončení instalace dalších pevných zábran a tří podchodů nebude již v příštích letech nutné zmíněnou komunikaci přechodně uzavírat v době jarního tahu obojživelníků tak, jako tomu bylo doposud. Na akci se podařilo získat příspěvek ze Státního fondu životního prostředí ČR ve výši 1,8 milionu korun. Dotace pokryje 75 procent způsobilých výdajů.

Projekt „Ochranná opatření migrace obojživelníků v lokalitě U Vodáka Písek“ byl zahájen již v loňském roce. V rámci jeho první etapy bylo instalováno při okraji lesa 450 metrů speciálních naváděcích zábran zakotvených do země a svedených do tří podchodů pod silnicí. „Po dokončení obou etap bude v této biologicky cenné lokalitě na okraji přírodního parku Písecké hory zajištěna ochrana obojživelníků komplexně. Podél trasy stálých bariér bude navíc instalováno několik informačních panelů zobrazujících vývoj těchto chráněných živočichů,“ doplňuje David Schwedt.

Nejhojněji je zastoupena ropucha

Opatření umožňující nerušenou a bezpečnou migraci žab a čolků ze zimoviště k vodním plochám jsou v lokalitě prováděna od roku 2015. Počet obojživelníků se zde díky tomu výrazně zvýšil, a to o celých 72 procent. Nejhojněji je zastoupena ropucha, vyskytuje se tu také skokan hnědý, zelený i ostronosý, blatnice skvrnitá, v menším množství rosnička, čolek horský a obecný.

"Řidičům, kterým dočasná uzavírka komunikace způsobí problémy, děkujeme za trpělivost a pochopení,“ dodává David Schwedt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.