Plzeň: 38. ročník Smetanovských dnů zahájí Má vlast

24.02.2018 18:02

Hudba, literatura, divadlo, výtvarné umění – to vše přinese již 38. ročník Smetanovských dnů, který se uskuteční od 1. do 22. března 2018 v Plzni. Jeho pořadatelem je již od roku 2013 Plzeňská filharmonie. Letošním centrálním mottem se stalo téma Pochopit vteřinu.

Plzeň: 38. ročník Smetanovských dnů zahájí Má vlast
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Prožívání času v české kultuře 19. století, jež bude i tématem mezioborového sympozia pořádaného Ústavem pro českou literaturu Akademie věd České republiky a Národní galerií v Praze. Záštitu nad letošním ročníkem převzali primátor města Plzně Martin Zrzavecký a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

„Zahajovací koncert Smetanovských dnů Má vlast připomene významné výročí, které si v letošním roce v Plzni připomínáme celoročním projektem Kde domov můj, a to výročí vzniku samostatného Československa. Smetanovské dny se řadí mezi velmi významné kulturní akce v rámci celé České republiky. Rozpočet festivalu letos činí 3,9 milionu korun, město Plzeň poskytlo podporu ve výši 1,5 milionu korun, Plzeňský kraj přispěl částkou 500 tisíc korun,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Hudební program festivalu nabídne mnoho komorních vystoupení českých umělců (Karolína Janů, Karel Vrtiška, Kalliopé Trio Prague) či zahraničních souborů (Jazz Erroll Garner, Les Foiles Francoises). Ze světových sólistů vystoupí v rámci letošního ročníku Nikita Boriso-Glebsky a Alexander Ghindin. Oba sólisté vystoupí společně s Plzeňskou filharmonií i při svém sólovém recitálu. Smetanovské dny také rozezní prostory Plzeňského Prazdroje, kde se zájemci mohou těšit na folklórní soubor Bedrník či koncert připomínající legendu flamenca Paca de Lucíu.

Příznivci literatury si přijdou na své v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, a to autorským čtením Eugena Brikciuse či na přednášce předního českého překladatele Williama Shakespeara Martina Hilského.

Na své si přijdou i děti

Do dramaturgie festivalu se již tradičně zapojilo Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni, které přispělo operou Jana Kubičky Jakub Jan Ryba. Sólisté opery a herci činohry si pro návštěvníky připravili představení Shakespeare (nejen) v opeře.

Odbor kultury Magistrátu města Plzně připravil na pátek 2. března od 15 hodin pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany v sadech, kde se připomene narození tohoto významného českého skladatele a jeho vztah k městu Plzni.

Na své si ve festivalovém programu přijdou nejen dospělí, ale i děti. Ty si první festivalovou neděli budou moci užít tvůrčí dílnu s názvem Já muzikant, nebo se inspirovat svými vrstevníky na přehlídkovém koncertě ZUŠ Bedřicha Smetany či prvním sólovým recitálem úspěšné jedenáctileté violoncellistky Petry Meisl.

Vstupenky jsou k zakoupení na webu Smetanovských dnů nebo Plzeňské vstupenky a v předprodeji vstupenek vedle Informačního centra města Plzně.

Podrobný program najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…