Plzeň: Bezpečně do školy? Veřejná diskuse bude v Moving Station

12.03.2022 17:28 | Tisková zpráva

Veřejná diskuse na téma doprava dětí do plzeňských škol se uskuteční v pondělí 14. března 2022 v Moving Station, v prostoru pro kulturu, současné umění a vzdělávání. Debata, kterou organizuje Centrum pro komunitní práci západní Čechy, je součástí přípravy generelu veřejné dopravy s výhledem do roku 2040, na níž pracují odborné složky města Plzně.

Plzeň: Bezpečně do školy? Veřejná diskuse bude v Moving Station
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Při hledání vize budoucnosti veřejné dopravy, která Plzni dlouhodobě chyběla, jsme se přirozeně rozhodli do tohoto procesu zapojit veřejnost. Počítáme se zapojením konkrétních cílových skupin i široké veřejnosti. Není náhodou, že začínáme se školami a dětmi, protože zejména u nich se formuje představa o pohybu po městě. Naším cílem je zvýšit podíl těch, kteří se do škol dostávají pěšky, na kole, koloběžce či právě veřejnou dopravou. Proto se jich chceme zeptat, co lze udělat pro to, aby se cítili při těchto cestách komfortně a bezpečně,“ uvedl Michal Vozobule, náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí.

Podle informací Českého statistického úřadu využívá v Plzni městskou hromadnou dopravu za účelem dopravy do školy přes 20 procent žáků. Více než polovina dotazovaných v rámci projektu Minisčítání 2020 (miniscitani.cz) chodí do školy pěšky, dalších 17 procent jezdí autem a pouze dvě procenta z dotazovaných se dopravuje na kole, koloběžce, kolečkových bruslích nebo skateboardu. Podle výsledků polovina školáků bydlí v těsném sousedství školy, protože jim na cestu stačí 10 a méně minut. Druhým nejčastěji zmiňovaným intervalem je pak 20 až 30 minut.

Jak aktuálně cestují do školy děti? Samostatně nebo s doprovodem? Jaký dopravní prostředek využívají? To je ukázka dotazů, které budou předmětem setkání rodičů, pedagogů, studentů a žáků plzeňských škol v pondělí 14. března od 17 do 19 hodin v Moving Station.

Cílem veřejné diskuse bude hledat návrhy opatření, které povedou k tomu, aby se cesta dětí do školy stala dostupnou a bezpečnou i s ohledem na životní prostředí. Názory budou využity při zpracování dopravního plánu, generelu veřejné dopravy, který město Plzeň aktuálně připravuje s výhledem do roku 2040. Debaty se zúčastní zpracovatelé generelu ze Správy veřejného statku města Plzně a Plzeňských městských dopravních podniků. Další připravované diskusní setkání k tématu veřejné dopravy určené široké veřejnosti se v Moving Station uskuteční 6. dubna od 17 hodin.

V Moving Station je také k vidění instalace Moje cesta, která je výsledkem zážitkového workshopu pro středoškoláky a žáky druhého stupně základních škol, jež uspořádala organizace PaNaMo. Série workshopů mapovala způsob, jakým děti a dospívající uvažují o pohybu po městě, jak si své každodenní cesty plánují a jaké prostředky pro to využívají. Společně pak pod vedením lektorů hledali nejvhodnější způsoby dopravy.


Sérii veřejných setkání pořádá Centrum pro komunitní práci západní Čechy společně s městem Plzní a neziskovou organizací Johan v rámci projektu Podpora participace v Plzni, který podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…