Plzeň: Novinkou Industry Open jsou zážitkové jízdy po stopách těžby uhlí a železa

08.07.2020 20:21

Festival Industry Open v loňském roce poprvé otevřel řadu zajímavých technických památek. Pro velký zájem veřejnosti pokračuje i letos a nabízí několik novinek. Tentokrát se koná celé léto.

Plzeň: Novinkou Industry Open jsou zážitkové jízdy po stopách těžby uhlí a železa
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Kromě komentovaných prohlídek a procházek zve také na nové vyjížďky historickým autobusem Po stopách železa do malebné krajiny kolem Chrástu a Klabavy a Po stopách těžby uhlí na západ od Plzně. První zážitkové vyjížďky se konají už tento víkend. Vstupenky na všechny akce festivalu Industry Open jsou v prodeji v Turistickém informačním centru vedle radnice a online na Plzeňské vstupence. Podrobný program a další informace jsou k dispozici ZDE.

Po stopách železa historickým autobusem

Na výletě po stopách železa objeví zájemci pozůstatky po těžbě železných rud v Klabavském revíru, kdy je také překvapí krása krajiny, ve které se skrývají. „To, že se železo taví ve vysokých pecích, se běžně ví. Nicméně po cestě se účastníci seznámí s méně známými výrazy ze železářského slovníčku, jako dýmačka, vlčí pec či pinky. Na jedné z prvních zastávek v Klabavě se podíváme k historické budově původních železáren s jedním z nejstarších továrních komínů v Česku. Prozkoumáme také ústí pověstných ejpovických tunelů. Další zastávka nás zavede na místo původní slévárny v Horomyslicích – Nové Huti,“ popsal trasu průvodce Petr Prokop.

S dějinami železářství je významně spojený také Chrást. Překvapením bude nenápadný domek, v němž kdysi začínal s výrobou lopat a radlic plzeňský podnikatel Šimon Semler. Pro jeho dva syny navrhl interiéry v jejich plzeňských domech slavný architekt Adolf Loos. Zpáteční cesta do Plzně povede kolem několika známých i méně známých pivovarů, čímž se potvrdí pravidlo, že železářství a výroba piva byly a jsou v Plzni i jejím okolí úzce spojeny.

TERMÍNY: sobota a neděle 11. a 12. července, neděle 9. srpna. Celková délka výletu je cca 6 hodin. Odjezd je vždy v 10:00 z parkoviště autobusů naproti parkovacímu domu Rychtářka. Po cestě je plánovaná zastávka na drobné občerstvení.

Po stopách těžby uhlí historickým autobusem

Výlet po stopách těžby uhlí na Plzeňsku zavede účastníky festivalu do krajiny kolem Nýřan, kde budou moci poznávat minulost těžby uhlí a objevit skryté krásy rázovitého hornického řemesla. Dozvědí se, co je to lampovna nebo co v hornické hantýrce znamenají šmanty či prádlo. „Na rozdíl od Ostravska na západ od Plzně mnoho pozůstatků po těžbě nezbylo. Přestože zde neuvidíte zachovalé těžební věže, v krajině jsou stopy po těžbě pořád znát, i když je třeba je důkladněji hledat,“ vysvětlil Petr Prokop.

Na trase po stopách těžby uhlí objeví zájemci pozůstatky několika dolů – tzv. Max-Šachtu nedaleko Nové Hospody, větrací šachtu Krimich II., doly v Nýřanech, Tlučné, Slukově nebo ve Zbůchu, kde nedávno otevřeli Hornické muzeum. Prohlédnou si i další pozůstatky hornické infrastruktury, hornické domky a kolonie, ale také například rozhlednu v Heřmanově Huti, která vznikla z vodojemu v roce 1908.

TERMÍNY: sobota a neděle 25. a 26. července, sobota 8. srpna. Celková délka výletu je cca 6 hodin. Odjezd je vždy v 10:00 z parkoviště autobusů naproti parkovacímu domu Rychtářka. Po cestě je plánovaná zastávka na drobné občerstvení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…