Plzeň: Odborníci na městskou veřejnou dopravu se sešli v Parkhotelu

09.04.2019 15:36

Role veřejné dopravy v budoucím rozvoji měst je klíčovým tématem dvoudenní mezinárodní odborné konference Chytrá a zdravá doprava ve městech, která v úterý 9. dubna odstartovala v plzeňském Parkhotelu. Sdílet své zkušenosti, diskutovat s kolegy a načerpat inspiraci přijelo na již pátý ročník akce přes 400 účastníků ze 17 států Evropy i mimo ni.

Plzeň: Odborníci na městskou veřejnou dopravu se sešli v Parkhotelu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Primátor Martin Baxa na úvod konference informoval účastníky, že městská veřejná doprava v Plzni je na vysoké úrovni, ať už se týká hustoty linek, frekvence spojů, kvality vozového parku či celkového systému její organizace. Uvedl, že na druhé straně spotřebovává 20 až 25 procent provozních výdajů města, a vzhledem k očekávaným možným poklesům daňových příjmů může její financování v budoucnu přinést problémy. Připomněl, že jednou z dalších záležitostí, které Plzeň musí řešit, je revize parkovacího systému. Město se podle něj bude zabývat i novými výzvami ve veřejné dopravě, jako jsou například témata elektromobility, alternativních zdrojů energie či rozšíření cyklodopravy.

„Sešli se tady odborníci z různých evropských měst, v nichž tyto problémy znají a v některých řešeních jsou určitě před námi. Proto je tato konference pro nás významnou inspirací, jak tyto nelehké problémy řešit,“ dodal primátor. Konference se za město zúčastnili také první náměstek primátora a předseda představenstva PMDP Roman Zarzycký, náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule a radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Na konferenci zazní na 20 prezentací. Mimo klíčové téma se zabývá preferencí veřejné dopravy nebo překonáváním netechnických bariér při získávání nových cestujících. „Velkým oceněním pro naši konferenci je určitě to, že pozvání přijal zástupce Verkehrsbetriebe Zürich, protože významnost i statut veřejné dopravy v Curychu, Švýcarsku obecně, je pro ostatní země a města úžasnou inspirací, “ dodal Michal Kraus, generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků.

Více o konferenci je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…