Plzeň má první multifunkční mezigenerační centrum

18.09.2012 14:17

Symbolicky v Evropském roce aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity zahájilo svoji činnost mezigenerační multifunkční centrum TOTEM – regionální dobrovolnické centrum (RDC) v Kaznějovské 51 v Bolevci.

Plzeň má první multifunkční mezigenerační centrum
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Pod názvem „SETKÁVÁNÍ SE“ nabízí pestrou škálu aktivit zejména pro seniory, dobrovolníky a rodiny s dětmi. Rozvíjet mezigenerační vztahy, navazovat dialog více generací a vytvářet přirozené prostředí, kdy jedna generace je pro druhou oporou či inspirací, je jedním z dlouhodobých cílů sdružení TOTEM – RDC. To se od svého založení věnuje myšlence dobrovolné pomoci, občanské angažovanosti a následně aktivizačním službám pro seniory.

Pod jednou střechou naleznou stálí klienti TOTEMu i zájemci z řad veřejnosti například výuku na počítačích, jazykové kurzy, akademii třetího věku, dobrovolnické aktivity, dětské programy a přeshraniční projekty. Centrum se rovněž stane dějištěm velkých společenských akcí. Nové prostory přinesou nové aktivity, inspirace i možnosti a přispějí k rozvoji stávajícího partnerství s institucemi sociálních, vzdělávacích či zdravotnických služeb.

Slavnostní otevření mezigeneračního centra, kterého se za město zúčastnili primátor Martin Baxa, náměstek Martin Zrzavecký a radní Jiří Kuthan se uskutečnilo 17. září.  Mezigenerační centrum vzniklo díky tříletému snažení sdružení TOTEM – ve spolupráci s městem Plzeň, které na investici přispělo částkou 4,7 milionu korun, a Městským obvodem Plzeň 1. Ten projekt podpořil 3,265 miliony korun. Oba subjekty každoročně přispívají na provoz TOTEMu necelým milionem korun.

Součástí centra je společenský sál s kapacitou 150 lidí, který se stane dějištěm koncertů, plesů, tanečních zábav, kurzů tance či festivalových přehlídek. Při komornějších akcích, jako jsou přednášky, autorská čtení, recitály nebo divadelní představení, je možné využít menší sál pro 50 diváků. K dispozici jsou také jazyková a počítačová učebna, zimní zahrada s terasou, ateliér s keramickou dílnou, klubovna pro děti, zázemí pro mateřský klub, tělocvična, výtvarná dílna i menší relax centrum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…