Poděbrady: Dub letní v Lázeňském parku pokácen omylem

29.10.2017 21:10

Dne 12.10.2017 došlo bez povolení k pokácení letitého mohutného listnatého stromu v Lázeňském parku blízko ulice Studentská, jednalo se o dub letní. Strom, který měl být ve skutečnosti pokácen, je dub červený (dub č. 612) v ulici Na Valech nedaleko Hotelu G-Rex.

Poděbrady: Dub letní v Lázeňském parku pokácen omylem
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Poděbrad Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady)

Objednávka na pokácení dubu červeného byla vystavena dodavateli Technickým službám města Poděbrad, s.r.o. na základě rozhodnutí orgánu ochrany přírody – odboru dopravy a životního prostředí MěÚ Poděbrady. Podkladem pro žádost města o povolení pokácet dub červený byl znalecký posudek o významně zhoršeném stavu stromu (výskytu ochmetu evropského a dřevní houby ohňovce statného). Období vhodné pro kácení stromů začíná 1.října, termín kácení byl určen do konce října.

Na omylem pokácený dub letní však znalecký posudek zpracován nebyl, protože strom byl v dobrém zdravotním stavu. Na tento strom nebylo vydáno ani rozhodnutí o pokácení.

„Bohužel, selháním lidského faktoru na straně dodavatele je Lázeňský park nevratně ochuzen o výrazný solitér. Mě osobně se tato věc vnitřně velmi dotýká. Budu požadovat ukončení pracovního poměru vedoucího správy zeleně TSMP, s.r.o. a náhradu škody“, uvedl starosta Poděbrad Ladislav Langr.

Orgán ochrany přírody zahájí správní řízení o přestupku. Město, jako vlastník neoprávněně pokáceného stromu, v tomto řízení uplatní svůj nárok na náhradu škody, která bude vyčíslena znaleckým posudkem. Pokuta právnické osobě v takových případech může dosáhnout až 1 mil. Kč. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…