Praha 1 podpoří partnerské město Nîmes

22.05.2016 7:32

Jihofrancouzské město Nîmes kandiduje na zařazení na seznam památek UNESCO a požádalo Městskou část Praha 1, která již na tomto seznamu figuruje, o podporu. Nejen o tomto tématu bylo setkání nejvyšších představitelů obou měst, jež se uskutečnilo na radnici Prahy 1.

Praha 1 podpoří partnerské město Nîmes
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

„Znám krásné město Nîmes velmi dobře a jsem přesvědčen, že si naši podporu při své kandidatuře plně zaslouží,“ prohlásil po jednání starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který také spolu se svým francouzským protějškem podepsal společnou chartu „Kultura a světové dědictví“, vyjadřující podporu kandidatuře Nîmes.

Spolu s ním se jednání zúčastnili i tisková mluvčí radnice Veronika Blažková a radní Jan Krejčí, do jehož gesce patří mimo jiné zahraniční vztahy. „Podporujeme kandidaturu Nîmes. Díky dlouhodobé a bohaté spolupráci víme velmi dobře, že našim francouzským přátelům tento úspěch právem náleží,“ uvedl Jan Krejčí.

Francouzskou stranu zastupoval kromě jiných starosta Nîmes a senátor za departement Gard Jean-Paul Fournier, který poděkoval za podporu a nastínil společné plány obou měst. „Příští rok oslavíme už padesát let společného partnerství a oslavy budou určitě velmi zajímavé: společně s Prahou 1 u nás uspořádáme výstavu děl Alfonse Muchy a zorganizujeme také řadu sportovních a kulturních akcí,“ popsal Jean-Paul Fournier, kterého doprovázeli Daniel Jean Valade, zástupce starosty pro oblast kultury, Chantal Barbusse, zástupkyně starosty pro mezinárodní spolupráci, a Nicolas Balmelle, vedoucí starostovy kanceláře.

Mezi hosty byli i starostka MČ Praha-Zbraslav Zuzana Vejvodová, jejíž městská část plánuje navázání partnerství s městem Sommieres, či Alexandre Pajon, zástupce ředitelky Francouzského institutu v Praze.

Městská část Praha 1 a jihofrancouzské město Nîmes jsou partnerskými městy už od roku 1967. Nîmes má bohatou historii: už kolem roku 31 př. n. l. věnoval svým legionářům tamější pozemky císař Augustus, a tak se dnes město může pochlubit antickými památkami, včetně slavného akvaduktu Pont du Gard. Nîmes je ale rovněž proslulé moderní architekturou.

Znakem města je palma s krokodýlem.

Ve městě sídlí Lycée Alphons Daudet, kde funguje česká sekce, jež na lyceu umožňuje studium českým dívkám. Od roku 1920 funguje česká (dříve československá) sekce také v Dijonu (Lycée Carnot), kde studují dívky i chlapci‎. Absolventi českých a československých sekcí dokonce založili vlastní asociaci – www.dijon-nimes.eu  .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…