Praha 11: Volnočasový areál Kupeckého nově zdobí graffiti malba Josefa Rataje

30.07.2021 16:58

Do Volnočasového areálu Kupeckého (VAK) u jihoměstské Modré školy přibyla další novinka. Tou je velkoformátová graffiti malba od pop-artového umělce Josefa Rataje, která nyní zdobí jednu ze stěn minirampy.

Praha 11: Volnočasový areál Kupeckého nově zdobí graffiti malba Josefa Rataje
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Areál, kde si mohou návštěvníci vyzkoušet i 100 metrů dlouhý pumptrack, tak vedle adrenalinových zážitků nabízí zajímavou zkušenost s uměním ve veřejném prostoru.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

„Street art k Jižnímu Městu neodmyslitelně patří a já mám radost, že se nám daří nacházet prostory pro jeho uplatnění. Po murálu u stanice metra Opatov, který vznikl v loňském roce, tak do pomyslné umělecké sbírky naší městské části přibylo další výrazné dílo. Osobitý styl jeho autora Josefa Rataje skvěle vystihuje celou atmosféru VAKu, pro který aktuálně chystáme vlastní logo. To vzejde z designerské soutěže a bude mimo jiné umístěno na přední stěně minirampy,“ vysvětlil Jan Stárek (TOP 09-STAN), radní Prahy 11 pro sport, kulturu a volný čas.

Josef Rataj (*29. 5. 1979, Plzeň) patří k předním osobnostem pop-artové scény, sám sebe pak vnímá především jako malíře, výtvarníka a performera. K vlastní tvorbě se dostal během svých opakovaných cest do Los Angeles, kde ho naprosto uchvátil reklamní design a kýčovitý styl pop-artu 50. let, zářící Venice Beach a pulzující reklamní štíty kasin Las Vegas. Dnes se Josef Rataj řadí mezi průkopníky tohoto stylu u nás, kromě pop-artu kombinovaného s abstrakcí se věnuje i tvorbě 3D objektů (zdroj: www.ratajart.com).

Inspirace Los Angeles je ostatně patrná i z Ratajovy malby na minirampě: „Vzhledem k využití volnočasového areálu Kupeckého jsem pracoval se skateboardovou tématikou, takže se mi okamžitě vybavil Tony Hawk, hlavní představitel této kultury. Já sám jsem s tvorbou začínal na pláži v Los Angeles, která je známá svým velkým skateboardovým parkem, inspirace tím pádem přicházela sama,“ přibližuje autor.

Podle Rataje nicméně v malbě najdete i celou řadu dalších ikonických prvků. „Jsou tu odkazy na Hollywood, Andyho Warhola, Mr. Brainwashe a Banksyho – tedy vše, co obdivuji. Vždy se totiž snažím, aby každý, kdo vidí mé dílo, na chvilku cítil patinu toho místa, slunce města andělů a filmu, ale i underground. Pop-art je pro mě symbolem svobody projevu a kýčovité umění, které znázorňuje určitý styl života,“ dodává.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…