Praha 5: Teologický pohled na islám – přednáška v Komunitním centru Prádelna

14.02.2018 8:36

Ve smíchovském Komunitním centru Prádelna se ve čtvrtek 14. února uskuteční zajímavá přednáška PhDr. Františka Hrdličky nazvaná Teologický pohled na islám. "Touto přednáškou chceme veřejnosti a zejména našim seniorů přiblížit pojmy jako je např. šaháda, salát nebo hadždž. Uslyšíme i to, jak se má nemuslim chovat v mešitě, zda je káfir nebo dhimmí," uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Praha 5: Teologický pohled na islám – přednáška v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna

Islám je monoteistické náboženství založené na učení proroka Mohameda, náboženského a politického vůdce působícího v 7. století. Slovo islám znamená „podrobení se“ či odevzdání se Bohu. Stoupenec islámu se nazývá muslim, což znamená „ten, kdo se podřizuje Bohu“. Bůh se nazývá Alláh. Muslimové věří, že Bůh Mohamedovi zjevil Korán, který společně se Sunnou (Mohamedovy činy a slova) považují za základní prameny islámu.

V současnosti toto náboženství praktikuje přes miliardu věřících, tudíž je druhým světovým náboženstvím za křesťanstvím. Zároveň je však nejrychleji rostoucím náboženstvím. Pokud se však v následujících letech nezmění demografické trendy, bude islám do konce století nejrozšířenějším náboženským vyznáním. Současně se v posledních letech všude po světě zvedá vlna aktivity islamistických hnutí, jedná se o strany politické, skupiny sociální i teroristické organizace. Zároveň se často používá nejasný a zavádějící pojem “islamismus” coby způsob hledání paralely mezi islámem a politickým radikalismem a terorismem. Málokdo z běžné populace však má alespoň základní znalosti o islámu coby náboženství.

Tato chaotická situace je hlavním důvodem, proč Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici pořádá ve čtvrtek 14. února 2018 od 14.00 hodin přednášku PhDr. Františka Hrdličky “Hospodin je Alláh?” s podtitulem “Teologický pohled na islám”.

Současná situace je podpořená neznalostí základů náboženství

Hospodin (JHVH, JSEM) je tentýž Bůh jako Alláh. Toto tvrzení Mons. Halíka přivedlo PhDr. Františka Hrdličku k zájmu o islám. Nestal se islamologem, soustředil se jen na teologickou, tedy náboženskou složku islámu. Kdo o tomto náboženství nemá hlubší znalosti, dozví se co to je šaháda, salát nebo hadždž. Poslechne si, jak se má nemuslim chovat v mešitě, zda je káfir nebo dhimmí. Také se dozví více o Koránu, svaté knize muslimů, která bude srovnávána s Biblí. A samozřejmě zazní i odpověď na položenou otázku zda Alláh je Hospodin.

František Hrdlička se zabýval historií rozhlasu od počátků vysílání až do 13. května.1945 (datum, kdy britské jednotky obsadily poslední nacistický vysílač) se zřetelem na německé vysílání. Téma jeho rigorózní práce právě bylo o počátcích Rozhlasového vysílání pro občany ČSSR německé národnosti. Po odchodu do důchodu se začal zabývat hlouběji teologií pod evangelickým vedením.

“Dle posledních výzkumů se muslimové a “západní společnost” navzájem nevnímají příliš pozitivně. Polovina dotazovaných ze zemí Západu naopak považuje za násilné muslimy, 58 procent pak dokonce za fanatické. Naopak 68 procent muslimů ze sedmi nejpočetnějších muslimských zemí považuje obyvatele západního světa za sobecké, násilné, chamtivé a amorální, byť muslimové obecně odsuzují všechny útoky na civilisty ve jménu islámu. Tato situace podpořená neznalostí základů náboženství, v jehož jménu se toto děje, vzbuzuje předsudky a pochopitelné obavy. Zároveň je živnou půdou pro navzájem protikladné spekulace, falešné informace a extrémní názory. “Vítám tedy představení nestranného pohledu s tematikou obeznámeného odborníka, který navíc bude zaměřen čistě na islám jako náboženství, tudíž bez samoúčelných a kontroverzních politických témat”, říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, věnující se komunitním aktivitám pro nejširší veřejnost, mezi než patří i vzdělávací pořady tohoto druhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…