Praha 5: Výstava Cesty Petry Lanžhotské v Komunitním centru Prádelna

09.05.2022 9:15 | Tisková zpráva

Radní JUDr. Petr Lachnit zahájil v úterý 3. května v Komunitním centru Prádelna výstavu obrazů Petry Lanžhotské "Papírová krajina".

Praha 5: Výstava Cesty Petry Lanžhotské v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Radní Petr Lachnit s malířkou Petrou Lanžhotskou zahájili vernisáž výstavy Cesty v KC Prádelna

Dlouho připravovaná a kvůli pandemií odložená výstava v Galerii Prádelna při stejnojmenném komunitním centru v Holečkově ulici v květnu představuje tvorbu Petry Lanžhotské. Jednotícím motivem jejich obrazů jsou cesty - lesem, krajinou, zahradami, podél vodních ploch. Výstavu můžete zhlédnout do 31. května 2022.

Pradědeček Petry Lanžhotské byl akademický malíř Karel Fišera, který se učil u Aloise Kalvody, a ona tak rozhodně nezapře svůj vztah k umění. Navštěvovala malířské kurzy v Atelieru Kaštan u Jitky Hilské a také soukromé lekce u Alexandra Pavlova, kde se naučila techniky hyperrealistického portrétu, lazury, techniku starých mistrů nebo suchého štětce.

Kromě toho ráda zkouší rozličné postupy a techniky - tužka, pastel, perokresba, rozlévaná tuš, olej, akryl, akvarel. Na každé oceňuje něco jiného, ale nejvíc jí k srdci přirostly olej a akvarel.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

Již téměř třicet let Petra Lanžhotská vykonává profesi kosmetičky a provozuje vlastní kosmetický salon na Kavalírce, který zároveň slouží jako “výstavní síň” jejích prací. Práce ji naplňuje, neboť také vyžaduje kreativní myšlení, zručnost a smysl pro krásu. Ve výtvarné tvorbě představují autorčin vzor impresionisté, častým motivem jejich obrazů jsou právě cesty, voda, ale velmi ráda tvoří i portréty, protože právě obličeje ji provází celou profesní cestou.

Výstavu autorka sama nazvala Cesty, neboť kromě častého motivu jejích děl symbolizuje expozice i osobní cestu za autorčiným snem - prostřednictvím výstavy se podělit s ostatními o své vnímání světa. Jelikož ze všech obrazů vychází pozitivní energie a vyvolávají příjemné pocity, je to určitě cesta dobrým směrem.

“Po dubnové fotografické výstavě je představení tvorby Petry Lanžhotské dalším výstavním 'restem', který Galerie Prádelna plní. Vizuálně i obsahově navíc obrazy zapadají do květnového období, plného barev, jasu a optimistické atmosféry znovuzrozené přírody. Věřím tudíž, že podobný příjemný pocit si z výstavy odnesou všichni návštěvníci”, říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…