Praha 5: Výstava malíře Romana Nováka v Komunitním centru Prádelna

04.05.2018 10:44

Radní JUDr. Petr Lachnit zahájil ve středu 2. května ve smíchovském Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici, velmi zajímavou a inspirativní výstavu obrazů Romana Nováka „… zabít se barvou“. Výstava je ke zhlédnutí do 31. května v Komunitním centru Prádelna.

Praha 5: Výstava malíře Romana Nováka v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Výstava malíře Romana Nováka v Komunitním centru Prádelna

Těžiště tvorby Romana Nováka spočívá v malbě, která se pořád vyvíjí a vyznačuje velkým tematickým i stylovým rozsahem a v níž dominuje energická spontánnost a syrová autentičnost. Jeho přítelem i vzorem je výrazný solitér uměleckého světa Michal Singer, který o Romanu Novákovi uvádí: „Roman Novák je evidentní vizionář. Obrazy se jej samy zmocňují, převracejí jej a usazují si, kam je třeba. Obdivuji jeho vytrvalost. Není žádná sranda malovat při zaměstnání, což on činí. Po večerech, hluboko do noci, napříč ostatním povinnostem. Tečkuje,  vyřezává, lije barvu, zápolí s hmotou. Každým obrazem se nám nějak zpodobí. V jiném světle, v posunech času a šachovém turnaji života se smrtí. Bílá bere, černá se krčí v rohu, jenomže mezi nimi je namísto pole černobílého prostor barevný. Výbušný, melancholický anebo zas psychedelický. Novákovi je to šumák. Vstupuje jenom tam, kde to tryská. Někdy mám pocit, že už znám jeho obrazy 5 000 let.“

„Výstavní činnost v Komunitním centru Prádelna nesupluje provoz klasické galerie, coby reprezentativního shromaždiště uměleckých sbírek nebo jako centra oddechu a klidu, kde může návštěvník nerušeně kontemplovat. Naopak se stala organickou součástí samotné filozofie fungování komunitního centra, kdy umění přichází za divákem do jeho přirozeného prostoru a nikoliv divák za uměním, jak se to děje v galerii. Tím pomáhá naplňovat veřejné službu v oblasti výtvarného umění a zvýšit přístup občanů ke kultuře. Umění představuje nezastupitelnou hodnotu v životě  lidí a fungování města. Naše Komunitní centrum Prádelna tak spíše reaguje na problém relativně malého zájmu společnosti o galerie a vytvoření vztahu k umění, což není záležitostí jedné návštěvy klasické galerie. Výstavy i výtvarné dílny, workshopy apod. naprosto zapadají do všech ostatních aktivit a podporují rozvoj kreativity a radosti u návštěvníků každého věku.“, uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který se nejen pravidelně zúčastňuje zahájení výstav, nýbrž také dlouhodobě podporuje toto propojení komunitních aktivit a umění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…