Praha 8 spustí rychlotesty s výsledkem už za 12 minut

16.11.2020 10:13

Praha 8 zakoupila speciální přístroj Ichroma II na testování přítomnosti viru způsobující nemoc COVID-19.

Praha 8 spustí rychlotesty s výsledkem už za 12 minut
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

 „V testování se zaměříme především na sociální služby, seniory a zaměstnance, kteří s nimi pracují. Odběrem výtěru z nosohltanu a následným zpracování získáme výsledek už do 12 minut s přesností 95 %,“ potvrzuje místostarosta Jiří Vítek.

V nejbližších dnech zahájí Praha 8 plošné testování. To se bude týkat téměř všech pracovníků a klientů domovů pro seniory. „Testování zahájíme ihned po obdržení testů. V kombinaci s přístrojem Ichroma II tak zajistíme maximální možné testování, které jsme schopni provést vlastními silami. Kvalifikovanou osobu na výkony máme samozřejmě zajištěnou, přístroj byl totiž od našeho odboru krizového řízení, který ho objednal, ihned předán na odbor zdravotnictví a sociálních služeb,“ dodává místostarosta Vítek.

Přesnost analyzátorů je nad 95 procent. Stejně jako u PCR testů se analyzují vzorky výtěru z nosohltanu. „Pomocí tohoto přístroje je kromě covidu možné diagnostikovat přibližně čtyřicet dalších onemocnění, takže s jeho využitím počítáme i po skončení současné pandemie. Kladné reference pro nákup přístroje jsme obdrželi i z Brna a Jablonce. Všichni se shodují na tom, že použití Ichromy II je velmi efektivní,“ uzavírá místostarosta Vítek.

Cena jihokorejského přístroje Ichroma II, který byl pořízen z fondu Covid, byla zhruba 25 tisíc korun. Testování pomocí přístroje je však rychlejší a zároveň výrazně levnější. Následný test totiž vychází pouze na 309 korun. Jeho výsledky jsou známy do 12 minut, což výrazně zrychluje možnost učinit v sociálních zařízeních opatření, která zabrání možnému šíření nákazy.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…