Přerov: Dohoda akcionářů VaK má zamezit spekulacím o prodeji do zahraničí

28.11.2019 7:35

Dohoda mezi akcionáři společnosti Vodovody a kanalizace Přerov - která má být společnou strategií, ale i zárukou korektních vztahů - byla podepsána v Přerově. Obsahově obdobná úmluva tu už byla v roce 2003. Od té doby se ovšem rozšířil okruh účastníků dohody o dvě obce, a proto bylo třeba listinu aktualizovat.

Přerov: Dohoda akcionářů VaK má zamezit spekulacím o prodeji do zahraničí
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Svými podpisy jsme deklarovali náš společný zájem zachovat současnou podobu společnosti VaK a zabránit v budoucnu její změně či prodeji akcií v držení obcí,“ uvedl primátor města Přerova Petr Měřínský. Podle něj by tato dohoda měla zamezit spekulacím, že by akcie mohly být lehce prodány do zahraničních rukou - nebo že by mohla být změněna struktura společnosti.

Dohodu podepsali zástupci Přerova, Hranic, Lipníku nad Bečvou, Kojetína, Tovačova, Dřevohostic, Bělotína, Horní Moštěnice a Oseku nad Bečvou – tato města a obce drží v souhrnu 69% podíl ze základního kapitálu společnosti. „Nejdůležitějším bodem je ujednání, že kdyby se některý z akcionářů chtěl svých akcií zbavit, musí je nejdříve nabídnout ke koupi účastníkům této dohody,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Michal Zácha, který je zároveň předsedou představenstva společnosti VaK. A důležitá je podle něj i ta část, která jasně říká, že po dobu deseti let nebudou zástupci akcionářů hlasovat pro rozdělení společnosti na část infrastrukturní a část provozní.

Akciová společnost Vodovody a kanalizace Přerov byla založena 1. listopadu roku 1993 privatizací státního podniku Vodovody a kanalizace Přerov. Jejím hlavním úkolem je plynulá a spolehlivá dodávka kvalitní pitné vody zákazníkům regionu. Zajišťuje rovněž odvádění a čištění odpadních vod.

Město Přerov má v této společnosti 312 tisíc kusů akcií o jmenovité hodnotě tisíc korun na jednu akcii, ostatní města a obce mají akcií méně - Hranice 111 tisíc, Lipník nad Bečvou 75 tisíc, Kojetín 103 tisíc, Tovačov 23 tisíc, Dřevohostice 28 tisíc, Bělotín 34 tisíc, Horní Moštěnice 7 tisíc a obec Osek nad Bečvou 6 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…