Přerov: Speciální kontejner za milion korun ukrývá mobilní protipovodňové hrazení

02.11.2018 13:47

Až do dnešního dne neměly mobilní protipovodňové zábrany - které mají ochránit město Přerov před padesátiletou vodou - pevné místo k uložení.

Přerov: Speciální kontejner za milion korun ukrývá mobilní protipovodňové hrazení
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Pro hasiče by v případě záplav nastal problém, jak co nejrychleji mantinely na nábřeží dopravit. Novinkou je proto na míru vyrobený kontejner, který stál město Přerov skoro milion korun.  Prozatím je uložený v areálu technických služeb, po dostavbě nové požární stanice bude mít stálé místo právě tam.

Půl kilometru dlouhá protipovodňová zídka stojí na nábřeží Edvarda Beneše a před areálem společnosti Kazeto od loňského léta.  Je pevnou součástí nábřeží – ovšem má průchody, které by v případě záplav vyplnilo mobilní hrazení. A právě pro toto hrazení byl kontejner vyroben. „Pokud by se zvedla hladina řeky Bečvy a Přerovu hrozilo zatopení, hasiči by promptně mobilní zábrany přivezli na místo a vsadili do zídky z monolitického železobetonu,“ vysvětlila Irena Přivřelová z oddělení ochrany a krizového řízení přerovského magistrátu.

V novém kontejneru, který pro Přerov na zakázku vyráběla společnost THT z Poličky, je uloženo 104 kusů hliníkových hradidel, 39 kusů stahovacích zařízení, 8 slupnic, motorové kalové čerpadlo, savice, výtlačná hadice, vzduchová ocelová láhev s ofukovací pistolí a ženijní nářadí jako lopaty, krumpáč a koště.  „Kontejner váží pět a půl tuny, je dlouhý pět a půl metru, široký dva a půl metru – a na výšku má dva a čtvrt metru. Je konstruován tak, aby mohl být převážen na vozidle s kontejnerovou technologií,“ podotkl na závěr Miroslav Kašpárek z odboru majetku přerovského magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…