Přerov: Tuny odpadů narůstají, třídicí linka už nestíhá

11.03.2021 10:11

Třídicí linka, která se nachází v areálu skládky v Žeravicích, už kapacitně nestačí. Odpadu je skoro o čtyřicet procent více než před pěti lety a od roku 2022 se ještě navýší, neboť Přerov zavede sběr obalových a odpadních kovů z domácností.

Přerov: Tuny odpadů narůstají, třídicí linka už nestíhá
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Zvýšení kapacity linky proto patří mezi priority města i přerovských technických služeb, které linku provozují. Na úpravu je vyčleněno 10 milionů 720 tisíc korun, dotace bude činit 25 procent z částky. Radní už schválili zadávací podmínky pro veřejnou zakázku.

Poslední modernizací prošla linka před deseti lety. „Úprava se ale soustředila na zlepšení pracovního prostředí – konkrétně kabiny pro obsluhu – a vylepšením prošly i dopravníkové cesty. Mezi roky 2016 až 2020 ovšem vzrostl objem zpracování na třídicí lince z 533 na 750 tun separovaného plastového odpadu, proto jsme se zaměřili na možnosti navýšení kapacity,“ uvedl radní Michal Zácha. Modernizace je zaměřena na zautomatizování některých činností a tím zrychlení práce se separovaným odpadem.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

„Příkladem je oddělení železných kovů pomocí elektromagnetického separátoru, automatizované vyskladňování sběrových boxů, vynášení některých tříděných komodit mimo budovu pomocí pásových dopravníků - či fólií pomocí vakuové technologie,“ vzpomněla Eva Kousalová z přerovského magistrátu. V neposlední řadě je v plánu i pořízení nového lisu o větší síle, který snižuje náklady související s přepravou lisovaného materiálu. To vše při zachování současného počtu pracovníků.

Jak linka funguje?

K třídicí lince míří vozidla přivážející separovaně sbíraný odpad určený k dotřídění od nežádoucích příměsí a následné materiálové recyklaci. Putuje sem obsah žlutých kontejnerů, určených pro sběr plastů a nápojových kartonů.

„Základem linky je pásový dopravník s dvanácti shozy do šesti oddělených kójí, třídění odpadu se tu provádí ručně a u každého shozu mohou pracovat až dva zaměstnanci. Všechny komodity se následně lisují a v této podobě čekají na odvoz a následnou materiálovou recyklaci,“ popsal radní Zácha. Na konci třídícího pásu se nachází zbytkový odpad, který se podle nového zákona o odpadech od 1. ledna letošního roku už nesmí skládkovat. „Tento se v jeho surové podobě nově také lisuje a převáží k energetickému využití primárně do spaloven či po úpravě do cementáren,“ dodala Eva Kousalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…