Přerov: Ve škole Boženy Němcové bude výdejna obědů. Novinku si vyžádal projekt pro děti chudých rodičů

19.09.2019 14:05

Projekt „Obědy pro děti“, který zajišťuje financování obědů dětem ze sociálně slabých rodin, využívají v Přerově od září v největší míře děti ze Základní školy Boženy Němcové.

Přerov: Ve škole Boženy Němcové bude výdejna obědů. Novinku si vyžádal projekt pro děti chudých rodičů
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Na možnost mít bezplatný oběd tu dosáhnou – v návaznosti na situaci jejich rodičů – téměř dvě třetiny dětí. Nová praxe ale přinesla organizační problémy, které musí město řešit.

Základní škola Boženy Němcové je jedinou přerovskou základní školou, která nedisponuje vlastní jídelnou. A dosud ji ani nepotřebovala, neboť převážně romské děti, které školu navštěvují, se stravovaly doma. Teď, když přišla možnost mít obědy zdarma pro děti chudých rodičů, musejí zástupci Přerova řešit problém nárůstu strávníků, kteří docházejí do Zařízení školního stravování v Kratochvílově ulici, jež patří městu. Právě tam se vaří část obědů, které se následně vozí do jídelen mateřských a některých základních škol – zároveň je toto zařízení jídelnou pro některé střední školy i pro veřejnost. A právě sem začaly děti z Boženy Němcové chodit. Jenže nedostatek místa nebyl jediný problém, který novou praxi provázel. Potíže v prvních dnech nastávaly i s rodinnými příslušníky malých strávníků – zejména pak s rodiči, kteří děti do jídelny chtěli doprovázet, nezřídka i po nich dojídat jejich porce. „Více než týden tam působili asistenti prevence kriminality, kteří na místě řešili nejrůznější sociální nedostatky. Spolupracovali přitom s vedoucí jídelny a situace se postupně zklidnila,“ potvrdil šéf přerovských městských strážníků Omar Teriaki. Na bedrech města ale zůstal problém s místem pro sto třicet nových strávníků – na takový nárůst totiž nebylo stravovací zařízení připraveno.

„Museli jsme proto přistoupit k rozhodnutí, že výdejnu stravy zřídíme přímo v budově školy v ulici Boženy Němcové - děti tedy nebudou muset nikam docházet a budou mít stejné podmínky, jako děti v ostatních základních školách, které mají svou jídelnu. Náklady na úpravu budou v režii Zařízení školního stravování Přerov,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

„Projekt „Obědy pro děti“ pomáhá dětem, které se ocitly v situaci, že jejich rodiče si nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách. Pomoc potřebným dětem je poskytována přímo prostřednictvím základních škol na základě darovací smlouvy tak, aby se obědy dostaly opravdu k dětem, nezkomplikovalo to ještě více situaci rodičů a pomoc nemohla být zneužita.“ Toto se o projektu píše na webových stránkách organizace, která – jak uvádí – pomáhá hladovějícím dětem. V tomto školním roce dostává obědy zdarma 8 119 dětí z 939 českých základních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…