Přerov se pouští do opravy pěti mostků, které jsou v kategorii „havarijní“

14.03.2019 19:33

Hned několik mostků, lávek a propustků se bude na jaře opravovat v Přerově a jeho místních částech. Do jejich rekonstrukce putuje více než 5 milionů korun.

Přerov se pouští do opravy pěti mostků, které jsou v kategorii „havarijní“
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Nejdříve dělníci zamíří do Lověšic, kde v pondělí 18. března začne opravu mostu v ulici U Sokolovny, která přijde město na 1 milion 857 tisíc korun. „Silniční most přes potok Svodnice je ve špatném technickém stavu. Je třeba opravit kamenné opěry, zřídit novou hydroizolaci, vyměnit zábradlí včetně nových železobetonových říms a provést odvodnění,“ řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Z koryta potoka bude vytěžen bahnitý nános a část dna čeká zpevnění dlažbou z lomového kamene, usazeného do betonu.

V dubnu pak projde rekonstrukcí propustek v místní části Vinary, který je rovněž havarijní. „Jednotlivé betonové roury, které tvoří nosnou konstrukci, jsou v místě pod vozovkou popraskané. Původní trubní propustek bude proto demolován a nahrazen novým rámovým železobetonovým propustkem,“ uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu. Do této opravy investuje město 2 miliony 285 tisíc korun.

Rekonstrukce čeká také lávku za Výstavištěm – u stavidla v ulici Osmek, která přijde na řadu začátkem května. Most je havarijní, na podhledu degraduje beton, je tam vidět obnažená korodující výztuž, která už neplní svou funkci. Výměna nosné konstrukce i zábradlí přijde přerovskou kasu na 340 tisíc korun a práce budou trvat tři měsíce.

Do konce května budou dokončeny i opravy dvou mostů v Michalově. Podle původních plánů měly být dřevěné mostky předány k užívání návštěvníkům parku už na podzim loňského roku, ale až po zahájení samotných prací bylo zjištěno, že rozsah hnilobou napadených dřevěných částí je výrazně větší, než bylo předpokládáno v projektové dokumentaci. V dobrém stavu jsou jen opěry a středový pilíř, dřevěné nosné konstrukce ale musí být kompletně vyměněny za nové. Za opravu zaplatí Přerov 700 tisíc korun.

V řešení je v těchto dnech rovněž lávka v Riedlově ulici, která se taktéž řadí do kategorie „havarijní“. „Letos bude dokončena projektová dokumentace na její opravu, zakázka projde soutěží – a s opravou by se mohlo začít v příštím roce. I tato lávka je hloubkově zkorodovaná a už neopravitelná, proto bude třeba ji vyměnit,“ konstatovala náměstkyně primátora Hana Mazochová. Připomněla i to, že původní most o šířce 2, 26 metru má být nahrazen rozšířenou konstrukcí, která by měla sloužit pro smíšený provoz cyklistů i chodců – a ve výjimečných situacích tam bude umožněn i vjezd sanitkám.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …