Příbram: Zavádění parkovacích zón pokračuje dle schválené koncepce

24.03.2019 17:59

Informace o zavedení dalších parkovacích zón vzbudila emoce. Je nutné uvést ucelené informace, kdy zavedení těchto zón má být pro občany města oproti mimopříbramským výhodou. V souladu s vloni přijatou koncepcí se parkovací zóny rozšíří například na parkovišti pod autobusovým nádražím, v ulici Legionářů nebo v oblasti staré Příbrami.

Příbram: Zavádění parkovacích zón pokračuje dle schválené koncepce
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Ve městě máme čtyři barevně oddělené parkovací zóny, které jsou dle lokality zpoplatněné. Jedná se o zónu červenou, která se nachází pouze v samotném centru města, tedy na náměstí T. G. Masaryka. Další jsou zóny zelená, modrá a oranžová.

Jaký je účel barevných zpoplatněných zón?
K zavedení barevných zón se přistoupilo především proto, že v centru města je parkovacích míst nedostatek. Cílem regulace parkovného, tedy zavedení parkovacích zón, je udržení rovnováhy mezi parkováním rezidentů, krátkodobým parkováním a parkováním místních i mimopříbramských, kteří odjíždějí dále za prací hromadnými prostředky.

Šest korun za pracovní den
Barevné zóny jsou zpoplatněny. Na některých se platí po hodinách, jinde jde provést zvýhodněnou celodenní platbu. Platby účtované za hodinu stání se vybírají po celý den v červené a modré parkovací zóně. Zelená parkovací zóna poté motoristům nabízí varianty celodenního stání nebo nákupu měsíčních parkovacích karet. Právě při nákupu zmíněné měsíční parkovací karty vyjde parkování v pracovních dnech na šest korun za celý den.

Rezidentní a parkovací karty
Občané města budou oproti přespolním ve výhodě, především v modré parkovací zóně. V této zóně jsou dostupné rezidentní parkovací karty – fyzická osoba zaplatí 200 korun měsíčně a právnická osoba pak 600 korun měsíčně. Při koupi parkovací karty na delší (půlroční či roční) dobu vyjde karta ještě levněji.
Motoristé, kteří potřebují své auto zaparkovat na celý den, pak mohou využívat parkovací karty, které je možné zakoupit v parkovacích automatech v zóně zelené. Parkovací karta vyjde na 120 korun měsíčně.

Parkoviště P+R
Město v minulosti vybudovalo „odstavná“ parkoviště P+R, tedy parkoviště, kde můžete při další cestě za zaměstnáním autobusovou či vlakovou dopravou automobil bezplatně zaparkovat na celý den. Tato parkoviště jsou na Drkolnově a v Čechovské ulici.

Nová parkovací místa
Město zároveň intenzivně pracuje na vyhledávání vhodných míst, kde by se dala vybudovat jednotlivá parkovací místa. V současné době se připravuje projekt zásadního řešení parkování v Hrabákově ulici, a to především s důrazem na zvýšení bezpečnosti mnoha set žáků tamních škol.

Parkovací zóny

Červená zóna – náměstí T. G. Masaryka – platba 25 Kč za hodinu parkování, bez možnosti zakoupení rezidentní či parkovací karty.
Parkovací automat je v provozu ve všední dny od 8 do 16 hodin.

Modrá zóna – ulice Osvobození, náměstí 17. listopadu, Václavské náměstí, Střelecká, Zahradnická, Gen. R. Tesaříka, Jiráskovy sady (Zlatý kříž), Hornické náměstí, Dvořákovo nábřeží, Na Příkopech, Tyršova, okolí Zámečku-Ernestina, Gen. R. Tesaříka (parkoviště u nemocnice), Jinecká (parkoviště na Hvězdičce). V přípravě je ulice Legionářů a lokalita staré Příbrami.
Platba v modré zóně je zpoplatněno částkou 15 Kč/h a je zde možnost zakoupení rezidentních karet. Parkovací automaty jsou v provozu ve všední dny od 7 do 18 hodin a v sobotu od 7 do 12 hodin.

Zelená zóna – Fibichova ulice, parkoviště v ulici Primáře Trnky (parkoviště pod hřbitovem, které bude zprovozněno v jarních měsících) a v přípravě je parkoviště pod autobusovým nádražím.
Platba v zelené zóně je 15 Kč/h, maximálně však 30 Kč/den.
V zelené zóně si motoristé přímo v parkovacím automatu mohou koupit parkovací karty za 120 Kč/měsíc. Parkovací automaty jsou v provozu ve všední dny od 7 do 18 hodin a v sobotu od 7 do 12 hodin.

Oranžová zóna – „stará“ Milínská u Nováku.
Platba činí 20 Kč/h nebo 50 Kč/den. Parkovací automat je v nepřetržitém provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…