Prostějov pomůže prodejcům ze zrušených trhů

03.12.2021 10:48 | Tisková zpráva

Statutární město Prostějov hledá cesty, jak pomoci prodejcům z vánočních trhů, které musely být zrušeny kvůli aktuálním vládním nařízením.

Prostějov pomůže prodejcům ze zrušených trhů
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Část živnostníků dostala možnost prodávat na městské tržnici, v případě dalších samospráva zvažuje odkoupit část zboží a věnovat jej potřebným. Primátor František Jura zároveň inicioval společný postup statutárních měst, která mohla vládu požádat o změnu platných opatření.

Prodejcům rukodělných výrobků město nabídlo šanci příležitost nabízet své zboží na zavedené městské tržnici.

„Není přitom třeba jakkoliv měnit tržní řád, jeho současná podoba to umožňuje,“ říká primátor František Jura. První čtyři prodejci se na tržnici přesunuli již dnes, v příštích dnech se k nim mohou přidat další.

„Je nám líto, že není možné uskutečnit vánoční trhy přímo na náměstí T. G. Masaryka. Hledali jsme cestu, jak alespoň pro část prodejců najít řešení. Někteří již začali zboží na tržnici nabízet, další to ještě zvažují,“ říká náměstkyně primátora Milada Sokolová. Ta zároveň upozorňuje případné další zájemce, aby se obraceli přímo na Domovní správu Prostějov, která tržnici spravuje. Prostějovská tržnice je v provozu celoročně a občané jsou zvyklí na ni chodit.

Radnice dále zvažuje odkoupení části produktů, které by mohla nabídnout klientům sociálních zařízení a domovů pro seniory i dalším potřebným. Týkat by se to mohlo například trvanlivých potravin.

Město letošní Prostějovskou zimu dlouho připravovalo a věřilo, že se bude moci uskutečnit. Po zákazu trhů hledá cestu, jak občanům nabídnout alespoň část zboží a pomoci také tradičním prodejcům.

„Zrušení jarmarku bereme jako realitu a nesnažíme se je jakkoliv obejít. Jsem přesvědčen, že město musí jít příkladem. Pokud by platná protiepidemická opatření nedodržovala prostějovská samospráva, těžko bychom to mohli žádat po našich občanech,“ dodává František Jura.

Primátor se přesto nevzdává naděje, že se trhy ještě rozběhnou. Inicioval proto společnou aktivitu primátorů všech statutárních měst, která jsou v podobné situaci jako Prostějov.

„Požádal jsem předsedu Komory statutárních měst Svazu města a obcí ČR a primátora Olomouce Miroslava Žbánka, abychom se všichni spojili. Mým cílem je vydání společného stanoviska, které bychom adresovali premiérovi v demisi Andreji Babišovi a premiéru Petru Fialovi. Věřím, že na základě naší iniciativy vláda mohla konání vánočních trhů za splnění hygienických podmínek povolit,“ dodává primátor Jura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…