Sokolov: Nádob na použitý olej je už ve městě více

27.04.2019 15:55

Vzhledem k tomu, že se sběr použitých olejů osvědčil, doplnilo město Sokolov letos v březnu na vybraná místa další speciální kontejnery.

Sokolov: Nádob na použitý olej je už ve městě více
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Nově se nádoby na tento druh odpadu objevily v ulicích Vítkovská, Košická (pod kinem Alfa), Závodu míru (parkoviště u Penny Marketu), Mánesova, Stará Ovčárna a Školní (pod hřištěm). V současné době je tak ve městě rozmístěno už 14 nádob na použitý olej.

Používáním sběrných nádob na použitý olej se předejde problémům, které tento odpad v případě, že se vylije do dřezu nebo do záchodu, způsobuje v čistírnách odpadních vod. Kuchyňské tuky je proto třeba po použití přelít do plastových lahví a poté vhodit do kontejnerů k tomu určených (na oleje nebo na směsný odpad).

V Sokolově mají lidé možnost třídit i použitý olej a tuky z domácností od února 2018. V první etapě bylo po městě rozmístěno pět nádob. Od té doby jejich počet vzrostl na téměř trojnásobek. Svoz a přistavení nádob na použitý olej je zdarma, stejně jako svoz ostatního separovaného odpadu ho hradí město Sokolov (zajišťuje společnost Sotes). Do kontejneru nepatří motorové minerální oleje a nebezpečná maziva určená jen na sběrný dvůr ani prázdné lahve a plastové obaly od olejů a tuků!

Jak má vypadat nádoba se správně odhozeným olejem můžete vidět na snímku vlevo. A jak by rozhodně neměla vypadat, ukazuje snímek vpravo…

Nádob na použitý olej je už ve městě více Nádob na použitý olej je už ve městě více

Použitý olej či tuk včetně sádla je třeba slévat do plastových, uzavíratelných nádob (původní lahev od oleje není vhodná, protože dobře netěsní a olej by se mohl vylít) a ty odkládat do speciálně označených nádob. Do kontejnerů se odkládá olej v láhvi pevně uzavřené. V žádném případě ho sem volně nevylévejte!

Řidiči ručně obsah sběrné nádoby vytřídí. Oddělí nežádoucí komunální odpad, který je bohužel velmi častý, od správně vytříděného oleje v uzavíratelných nádobách. Tyto nádoby, ať už s olejem či ztuženým tukem, putují do speciálního lisu, jehož válce s hroty PET lahve prořežou a olej se mezi nimi slisuje jak nejvíce je to možné.  Z tohoto důvodu jsou přímo nevhodné skleněné či plechové obaly. Přes síta zároveň oddělí i případné zbytky strouhanky. Slisovaný olej zbavený prvotních hrubých nečistot vytéká do nádoby, která pak putuje k dalšímu zpracování.

Z použitého potravinářského oleje se vyseparují tři složky. První část se používá na výrobu ethylesteru, který se přidává do nafty jako biopalivo. Další se pak používají například v chemickém a gumárenském průmyslu. Použitý potravinářský olej je dále využíván při výrobě elektrické energie a tepla v dřevařském průmyslu, kde je vyžadován vysoce ekologicky šetrný výrobek. A také v kosmetickém průmyslu při výrobě ekologicky šetrných výrobků.

Kde jsou v Sokolově nádoby na použitý olej a tuku z domácností umístěny?

ul. K. H. Borovského, OD Ural – 3 ks
ul. Zámecká – 1ks
ul. Třebízského, ke školce – 1 ks
ul. Slovenská, parkoviště u Brány borců – 1 ks
ul. Spartakiádní – 1ks
ul. Vítkovská – 1 ks
ul. Košická, pod kinem Alfa – 1 ks
ul. Závodu míru, parkoviště u Penny Marketu – 1 ks
ul. Alšova – 1 ks
ul. Mánesova – 1 ks
Stará Ovčárna – 1 ks
ul. Školní, pod hřištěm – 1 ks

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…